Vid ett informationsmöte i bygdegården i torsdags kväll fick föräldrarna veta att mellanstadiebarnen i Eskelhem skola från i höst kan bussas till Västerhejde. Förslaget väckte känslor på mötet, och i socknen.
– När jag fick höra att de ska flytta halva skolan till Västerhejde känns det som en smygnedläggning, säger Linda Hogan.
När familjen för två år sedan skulle köpa hus föll valet på Eskelhem, mycket tack vare socknens skola.
– Vi är helt slut och inga hårdföra typer. Vi är bara föräldrar som nu måste slåss med näbbar och klor – skolan är den bästa som finns, säger Sophie Malmros.
Hon har själv två barn som är berörda, i årskurs 4 och 6, och lyfter fram pedagoger som prisats och att barnen kan umgås över åldersgränserna.
– Att lägga ner halva skolan gör att vi får svårt att marknadsföra oss, säger Sophie Malmros, och menar att risken därmed är att föräldrar väljer bort Eskelhem.
När de äldre barnen i höst bussas ett par mil norrut till Västerhejde skola, som är större, blir det plats i Eskelhem och då är tanken att förskolan, som nu är tillfälligt inrymd i bygdegården, ska få plats.
– När vi flyttade hit skulle två dagmammor gå i pension och vi fick höra att de skulle bygga förskola i Tofta, säger Linda Hogan.
Nu misstänker hon att det inte kommer att bli någon ny förskola byggd.
– Det finns ingen framförhållning. Då blir det paniklösningar som ändå kostar mer pengar i slutänden, säger hon.
Inget av hennes tre barn är ännu i skolåldern, men hon har satt dem i kö till privat skola i stan.
– Ska de gå här tre år och sedan åka till en annan skola vill jag ha ett alternativ. Jag vill inte att de ska behöva byta miljö, säger Linda Hogan.
Inför mötet i torsdags kväll fick alla föräldrar ett brev där det stod att barn- och utbildningsnämnden ska diskutera förslaget på sitt möte den 17 februari. Men nämndens ordförande, Brittis Benzler (V), menar att det inte är en fråga för nämnden att avgöra.
– Beslutet är fattat av grundskolechefen och kommer att genomföras, säger hon.
Sparbetinget i år gav minskad skolpeng och det, menar Brittis Benzler, är ett av skälen:
– Då behöver varje rektor fundera över hur det ska hanteras utan att sänka kvalitén.
När barnen flyttas till Västerhejde, en större skola med mer resurser, menar hon att de slipper B-form och regionen slipper dessutom att betala hyra för bygdegården.
– Vi behöver hushålla med vår ekonomi och jag ser det här som en smart åtgärd, säger Brittis Benzler.