Anmälningar om kränkningar fördubblades

Antalet anmälningar till skolinspektionen ökar i hela landet. På Gotland har anmälningarna ökat kraftigt.

På Gotland fördubblades anmälningarna om kränkningar i skolan förra året.

På Gotland fördubblades anmälningarna om kränkningar i skolan förra året.

Foto: Jessica Gow/TT

Skolinspektionen2017-03-03 10:23

Om man upplever att en skola eller förskola inte följer de regler som finns kan man anmäla detta till Skolinspektionen. Förra året fick skolinspektionen in 4 792 anmälningar, vilket var en ökning med 19 procent jämfört med 2015. På Gotland ökade antalet anmälningar med hela 75 procent under samma period.

– Ja, det är en större ökning på Gotland, säger Johan Granath på Skolinspektionen.

– Den är ganska stor, men man ska vara lite försiktig i sin tolkning för det handlar ändå om ganska små siffror på Gotland. Det kan vara så att en vårdnadshavare kan ha anmält samma incident flera gånger.

2015 fick Skolinspektionen in 16 anmälningar från Gotland. 2016 hade anmälningarna ökat till 28 stycken.

Vanligaste är att en anmälan handlar om kränkningar eller mobbning. Och så har det alltid varit berättar Johan Granath. På Gotland anmäldes 14 fall av kränkande behandling 2016. Året innan anmäldes sex fall. Näst vanligaste är att elever inte får det stöd han eller hon har rätt till.

Vad beror ökningen på?

– Vi har ingen möjlighet att analysera varför anmälningarna ökar, berättar Johan Granath.

– Men jag tror att kännedomen om att man kan anmäla till Skolinspektionen har ökat över åren. Faktiska missförhållanden har nog inte ökat i den utsträckningen som anmälningarna gör gällande. Men det uppmärksammas mer i media om händelser på skolor och då sprider det sig att man kan göra en anmälan.

Region Gotlands skoldirektör Anders Jolby har inte sett siffrorna och svarar att han vill ha tid på sig att analysera dem.

Karin Sandberg Täpp, kvalitetsutvecklare på Region Gotland, är medveten om att anmälningarna ökat stort. Hon tror också att kunskapen om att man kan anmäla till Skolinspektionen spritt sig. Men hon påpekar att rutinen är att man ska anmäla till lärare först. Därefter till rektor och i sista hand till Skolinspektionen.

– Vi jobbar just nu hårt med att bli bättre på det förebyggande arbetet, genom utbildning och information. Det är också viktigt att gå in och åtgärda ett problem i tid så att det inte växer och blir ännu större, säger Karin Sandberg Täpp.

I juni i år kommer två rapporter att läggas fram till barn- och utbildningsnämnden, där regionen själv sammanställt alla klagomål och synpunkter inom skolan och skolinspektionsanmälningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!