I fjol började Region Gotlands grundskolor servera vegetarisk kost till alla elever en gång i veckan. Förra veckan var det quorn och i morgon bjuds alla på pasta med krämig svamp- och grönsakssås. Den som vill äta mer vegetariskt än så måste ansöka som det, på samma blankett som man ansöker om specialkost av medicinska skäl.
– Skolorna serverar mat till 5 200 elever varje dag. Av dem äter 350 till 400 vegetariskt, säger Marguerite Selin som är kostekonom vid Region Gotland.
Eleverna ska inte behöva ansöka om att få äta vegetariskt, tycker Feministiskt initiativs fullmäktigeledamot Elin Bååth som skrivit en motion om att förändra synen på skolmaten.
I dag är normen att skolmaten innehåller kött. Elin Bååth föreslår att lärare, elever och föräldrar gemensamt medverkar i en process som ska ändra det synsättet. Målet är att vegetabilisk kost blir grundprincip i skolmatsalarna, och animaliska alternativ ett tillval. Tvärt om mot i dag, alltså.
Elin Bååth har många argument för en omläggning. Det blir både enklare och billigare för regionen. Vegetabilisk kost skulle inte innebära några problem för till exempel laktosintoleranta och äggallergiker, som i dag behöver specialkost.
Dessutom skulle ändrade vanor i unga år på sikt bidra att minska problemen med hjärt- och kärlsjukdomar, som skadligt kolesterol i animalier bidrar till. Sjukdomar i cirkulationsorganen är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, och står för över en tredjedel av dödsfallen.
Främsta argumentet är klimatfrågan. Enligt Jordbruksverket står animalieproduktionen för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Oavsett var och hur kött produceras är det förknippad med stor klimatpåverkan.
Jordbruksverket publicerade förra veckan ny statistik om svensk köttkonsumtion. Under förra året ökade den med ett halvt kilo till 87,7 kilo per person (slaktad vikt). Det är nytt rekord.
Trots flera argument tror Elin Bååth ändå att det blir svårt att få till en förändring.
– Mat är en mycket känsloladdad fråga. Vad vi äter är en del av vår identitet och många har svårt att prata rationellt om mat, säger Elin Bååth och berättar att hon efter att motionen lämnades in fått en del arga mail.
– Ett vanligt argument är att alla måste få välja själva. Men så är det ju inte i dag. Vi har valt åt barnen och vill de äta vegetabiliskt måste de ansöka om det, tillägger hon.
Elin Bååth tror att en ändrad syn på skolmaten kan vara svår att genomföra här. Animalieproduktionen är stark på Gotland och när politikerna ska behandla frågan så kommer säkert många att argumentera för att värna jobben.