Bun flaggar för fler skolnedläggningar

16 nedlagda skolor under 2000-talet är inte nog. I dag kostar skolan på Gotland 185 miljoner kronor mer än i liknande kommuner. När kostnaderna ska komma i nivå med övriga riket talar mycket för fler skolnedläggningar.

Justeringar. "En så gigantisk översyn av skolorganisationen som vi gjorde 2008 ser jag inte framför mig. Däremot kommer vi att behöva göra löpande justeringar", säger Brittis Benzler

Justeringar. "En så gigantisk översyn av skolorganisationen som vi gjorde 2008 ser jag inte framför mig. Däremot kommer vi att behöva göra löpande justeringar", säger Brittis Benzler

Foto: Henrik Radhe

Skolnedläggningar (GA)2017-02-09 11:00

Region Gotlands kostnader för förskolor, skolor och fritidshem är 185 miljoner kronor högre än i liknande kommuner. Det konstateras i det förslag till serviceutbudsstrategi för regionen, som har gått ut på remiss till alla nämnder.

Barn- och utbildningsnämnden, bun, har ett sparkrav på 36 miljoner kronor till 2019 och kostnadsjämförelsen ger en vink om att här finns pengar att spara.

I går fattade bun beslut om sitt remissvar på utredningen. Här är man kritisk till kostnadsjämförelsen. Ordföranden Brittis Benzler (V) tycker att den blir missvisande eftersom kostnaderna för skolskjuts ligger långt över rikssnittet. Nämnden vänder sig också mot att utredningen inte har belyst vad det innebär att man både har fritt skolval och en organisation med många små skolor.

Men nämnden flaggar i sitt remissvar också för att det blir fler skolnedläggningar framöver. Verksamheten är lagstyrd så utbudet kan inte minskas, men hur många skolor regionen ska ha bestämmer man själv.

– En så gigantisk översyn av skolorganisationen som vi gjorde 2008 ser jag inte framför mig. Däremot kommer vi att behöva göra löpande justeringar, förklarar Brittis Benzler.

Vilka skolor som riskerar att läggas ned kan Brittis Benzler inte säga i dag. Bun väntar in regionfullmäktiges beslut om serviceutbudet, för man vill ha vägledning från den när det gäller utbudet av grundskolor utanför Visby.

– I dag går vi efter vision 2025, men den säger ingenting om var vi ska ha våra skolor. I serviceplanen hoppas vi att regionfullmäktige ska vara tydligare med hur mycket regional hänsyn vi ska ta och vilken service vi ska ha i ytterområden, säger Brittis Benzler och fortsätter:

– Att ta fram en skolorganisation är slitsamt. Det är mycket underlag som ska fram och det ger upphov till många reaktioner. Vi kommer därför inte att ta fram något underlag om stora förändringar förrän serviceutredningen är beslutad.

Fullmäktige fattar beslut om strategin för serviceutbudet i juni. I väntan på tydligare vägledning från regionfullmäktige fokuserar barn- och utbildningsnämnden just nu på att göra en skolplan för Visby.

0498-20 25 61

Strategi för serviceutbudet

Utbildning, sjukvård och kulturverksamhet kostar mer på Gotland än i jämförbara kommuner och landsting.

Den ekonomiska krisen ställer krav på inskränkningar i regionens service. Man tar därför fram en strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud som tar hänsyn till behoven och de ekonomiska förutsättningarna.

Strategin för ett långsiktigt hållbart serviceutbud ska vara ett underlag för planeringsarbetet.

Regionfullmäktige antar i juni den nya serviceutbudsstrategin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om