Specialpedagoger slår larm: "Kan inte ge barn det stöd de behöver"

Några skolor på Gotland står helt utan specialpedagogiska resurser. Det strider mot skollagen. Nu uppmanar specialpedagogerna i Solbergaområdet skolpolitikerna att agera.

Håller med. Grundskolechefen Torsten Flemming håller med specialpedagogerna. "Faran är att likvärdigheten blir lidande".

Håller med. Grundskolechefen Torsten Flemming håller med specialpedagogerna. "Faran är att likvärdigheten blir lidande".

Foto: Krister Nordin

Skoloro (GA)2017-03-23 10:14

I en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden berättar tolv speciallärare och specialpedagoger, på skolorna som tillhör Solbergalinjen, om sin oro över bristen på specialpedagogisk personal på de gotländska skolorna.

– Inom Solbergalinjen är det hyfsat välförsett, men kompetensen är väldigt ojämnt fördelad mellan skolorna på Gotland, berättar specialpedagogen Eva Valentinsson på Väskinde skola.

Bristen på specialpedagoger är så stor att den har blivit ett allvarligt hot mot den likvärdighet som ska gälla inom skolan, konstaterar de tolv speciallärarna och specialpedagogerna i sin skrivelse. De är djupt oroade över läget och förklarar att de måste ”acceptera att vi inte har möjlighet att ge alla barn och elever det stöd de i dag behöver och har rätt till för att lyckas i skolan... och livet”, förklarar de i skrivelsen och tillägger:

”Många av oss upplever en förtvivlan över läget”.

Torsten Flemming, chef för grundskolan på Gotland, bekräftar deras beskrivning av läget och delar deras oro. Skollagen slår fast att varje skola ska ha tillgång till specialpedagogisk kompetens, men så ser det inte ut på Gotland. Trots att förvaltningen under det senaste året har arbetat för att specialpedagoger inte ska vara knutna till enskilda skolor, utan till större skolområden, finns det fortfarande skolor som står helt utan sådana resurser. Specialpedagogisk kompetens saknas exempelvis nästan helt på skolorna i Romalinjen.

– Det är en jätteutmaning vi har och faran är att likvärdigheten blir lidande, säger Torsten Flemming.

Lönekraven bland de sökande till de lediga tjänsterna har ibland legat mer än 10 000 kronor över vad Region Gotland är beredd att betala. I stället har det gjorts insatser för att få gotländska lärare att vidareutbilda sig. Just nu är det fem personer som studerar, men det kommer inte att täcka de framtida behoven.

– De flesta av oss är mellan 55 och 65 år och varje år är det några som går i pension, säger Eva Valentinsson.

I skrivelsen till politikerna efterlyser specialpedagogerna nya lösningar. Torsten Flemming tog också upp frågan på barn- och utbildningsnämnden i går.

Vad vill du att politikerna ska göra?

– Vi vill ha starka och effektiva enheter som ger en likvärdighet över hela ön. Det måste inte handla om skolnedläggningar, utan kan också handla om att vi får en bättre samverkan mellan skolor och förskolor och mer samverkan mellan skolor, säger Torsten Flemming.

Bryter mot lagen

Skollagen, från 2011, slår fast att varje skola ska ha tillgång till personal med specialpedagogisk kompetens. Dessutom ska skolan ha en elevhälsa med skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator som kan stödja eleverna. Också dessa personalkategorier är det brist på i den gotländska skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!