I förra veckan blev det känt att Stefan Meuller lämnar sin post som rektor för Högbyskolan i Hemse efter bara några månader.
Detta ska bero på en kaotisk situation på skolan, med lärarbrist, inställda lektioner och ett tufft klimat.
”Det här är en krissituation som saknar motstycke här på ön”, har Lärarnas riksförbunds distriktsordförande Rosita Sundh beskrivit läget.
Problemen har nu även uppmärksammats av utvecklingsbolaget Kuntpunkt Hemse, som i en skrivelse till regionen vittnar om mobbning och om personal som väljer att "slå ifrån sig" när kritik framförs. "Krisen bör få alla att inse nödvändigheten av att vi gör något åt problemen", står det i skrivelsen.
Det har funnits bekymmer på skolan förut. I maj 2015 plockades Jacob Wesley – som ibland har kallats ”mirakelrektorn” – in för att få bukt med låga kunskapsresultat, bristande studiero och kritik från Skolinspektionen.
– Det hände bra saker under Jacobs tid, Skolinspektionen har varit tillbaka och gett grönt ljus på alla punkter, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V).
Men efter detta verkar läget alltså ha försämrats igen.
Enligt Brittis Benzler har detta fler olika dimensioner.
– Det ena är att vi har svårt att rekrytera lärare med rätt kompetenser på hela södra Gotland och särskilt Högbyskolan har haft det svårt i höst. Vi som huvudman har inte heller varit tillräckligt bra på att ge särskilt stöd till de elever som behöver det, säger hon.
Men det finns också ett ännu mer komplext problem, menar Brittis Benzler.
Det handlar om elevernas inställning till sin egen utbildning.
– Det finns drag av en "antipluggkultur" på Högbyskolan i dag, liksom på andra skolor. Jag tror att unga är matade med att ungdomsarbetslösheten är stor och de tror att det inte spelar någon roll om de pluggar eller inte. Vi måste få dem att förstå att det visst går att få jobb, om du skaffar dig en utbildning.
Just detta hoppades Brittis Benzler skulle bli ett samtalsämne, när Högbyskolan i går kallade till föräldramöte.
GT fick inte lov att delta, men nådde grundskolechefen Torsten Flemming efter detta möte. Och visst talades det om kulturen, men även om vikten av fler vuxna.
– Det var ett jättebra möte, med stor uppslutning. Och inget fokus på att gräva i gammalt, alla ville titta framåt och göra något, säger han.
Vad ska föräldrarna göra?
– De frågade hur de kan hjälpa mer med läxor och om de var välkomna på skolan. Det sade vi att de såklart är.
Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har också gjort en handlingsplan med åtgärder. De har redan anställt en till kompetent lärare och ska samtala med ytterligare två i dag.
Dessutom inleds ett samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen, som ställer upp med fältfritidsledare i skolan. Och statsbidrag har sökts för att få till så kallade lärarassistenter.
– Allt det här syftar till att få fler vuxna i skolan.
Rekryteringen av en ny rektor är också inledd och en tillförordnad sådan är utsedd under tiden. Dessa ska få stöd genom en ny ledargrupp.
– Ja, vi skapar en sådan tillsammans med folkhögskolan här, som har två mycket rutinerade rektorer, säger Torsten Flemming.
Gällande en lösning på rekryteringsproblemen på sikt, vill Brittis Benzler att hennes förvaltning även ska jobba med ”omfördelning av kompetenta resurser”.
Men tvångsomflyttningar av personal på ön ska det inte vara tal om.
– Det har vi säkert formellt rätt att göra, men i verkligheten måste vi såklart jobba med dialog, ingen gör ett bra jobb om de blir tvångskommenderade dit.