Kommunen har ansvar för att alla barn som går i grundskolan fullgör sin skolplikt, därför begär skolpolitikerna flera gånger om året in rapporter från rektorerna om hur många elever som har oroväckande hög frånvaro och hur många som riskerar att inte uppfylla skolplikten.
På den senaste barn- och utbildningsnämnden fick politikerna veta att det just nu är 32 grundskoleelever som har så hög frånvaro att skolplikten är i farozonen.
Det handlar i första hand om högstadieelever, och nästan hälften av dem går i åttan. Men det finns också barn som är betydligt yngre. Fem av eleverna går på låg- och mellanstadiet och en elev går bara i klass två.
13 av eleverna som riskerar att inte fullgöra sin skolplikt går på en och samma skola.
Torsten Flemming, som är chef för grundskolan på Gotland, konstaterar att det handlar om ett nationellt problem. Hemmasittarna blir fler i hela landet.
– Vi sticker inte ut, trots att vi har en hög psykisk ohälsa på Gotland, säger han.
Att elever inte mår bra är en orsak till att de inte går i skolan. Men Torsten Flemming ser också andra orsaker. Det finns fall där föräldrar inte låter sina barn gå i skolan och det finns fall där barn stannar hemma för att de vill ta hand om sina föräldrar.
Skolan har testat olika modeller för att komma till rätta med problemet. Nu jobbat man efter en handlingsplan som ska tillämpas av alla lärare.
– Det gäller att vara snabb på bollen och höra av sig direkt, säger Torsten Flemming.
Skolan på Gotland har också fått statsbidrag till socialpedagoger som kan jobba med elever som ofta är frånvarande. På Solbergaskolan har det gett goda resultat.
– Hade vi inte haft socialpedagogerna skulle antalet elever som riskerar skolplikten ha varit högre. De har koll på närvaron och stöttar elever som är otrygga och har det svårt. Ibland går vi också hem och hämtar elever, berättar rektorn Kerstin Andersson.
På Solbergaskolan har man också testat att låta hemmasittare få undervisning utanför skolan.
– Det ska vi fortsätta med, säger Kerstin Andersson.
Vad ska föräldrar göra när barnen inte vill gå i skolan?
– De ska ha en dialog med skolan. Då kan vi tillsammans hitta vägar framåt, säger Torsten Flemming.