Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att ändra riktlinjerna för skolskjutsverksamheten för elever i förskoleklass till och med årskurs sex. Idag får ingen resa vara längre än 45 minuter, men från och med fredag ändras maxgränsen från 45 till 60 minuter, och får i undantagsfall överstiga dessa 60 minuter. Dock är tanken att skolskjutsplanerarna ska sikta på en maximal restid på 45 minuter även i fortsättningen, trots att maxgränsen har ändrats till 60 minuter.
Idag har 1154 elever på Gotland rätt till skolskjuts. Av dessa är det 105 som har en restid på mer än 45 minuter. För att fortsätta hålla tiden till max 45 minuter skulle kostnaden bli mellan 3,5 och 5,25 miljoner kronor – en kostnad som nu besparas.
Centerpartiet är kritiska till förändringen:
– Visst kommer det sparas in en hel del pengar för varje buss som tas ur bruk, som kan läggas på undervisning istället. Men när barnen inte orkar tillgodogöra sig undervisningen, vad ska vi då ha den extraresursen till? Jag har väldigt svårt att se hur de här ungdomarna skulle kunna tillgodogöra sig studieresultaten, säger Stefan Nypelius (C).
Brittis Benzler (V) menar däremot att det inte finns någon anledning till oro över den nya förändringen och att beslutet om att ändra riktlinjerna för skolskjutsverksamheten för låg- och mellanstadieeleverna handlar om att regelverket ska bli tydligare, inte att barnens restid ska påverkas.
– Tanken är att allt ska fortsätta som vanligt och vi vill inte förändra något för barnen. Det här beslutet påverkar inte den riktiga restiden utan ger snarare ordning och reda i byråkratin. Den här förändringen är till för dem som handlägger de överklagninganden som kommer in angående skolskjutsen, säger hon.
Planeringen av skolskjutsarna sker terminsvis och utgår från alltid från det aktuella elevantalet. Trots att beslutet träder i kraft den 1 april kommer det alltså inte ske några förändringar i skolskjutsslingorna förrän till höstterminen. Och de förändringar som sker till hösten kommer inte ha något att göra med den nya maxlängden för barnens resor.
– Det planeras ingen förändring utan det som kan göra att det blir en tidsskillnad till hösten beror ju på om det flyttar in nya barn så rutten blir längre på grund av det. Men det kan ju faktiskt bli så att vissa barn flyttar också, och då kan ju rutten bli kortare istället, säger Brittis Benzler (V). (Gotlands Allehanda)