Här är skolan som haft störst elevökning

På tio år har antalet elever på Stenkyrka skola mer än fördubblats. "Det kan bli lite trångt men vi ser till att utnyttja varenda vrå", säger rektor Ann-Sofi Lindgren.

Trivs. Ronja Levinson med läraren Bettan Lindström, som undervisar i årskurs 5. Bettan har jobbat på Stenkumla skola i ett år och trivs bra.

Trivs. Ronja Levinson med läraren Bettan Lindström, som undervisar i årskurs 5. Bettan har jobbat på Stenkumla skola i ett år och trivs bra.

Foto: Malin Stenström

Skolstart (GA)2017-08-22 05:15

Hösten år 2007 hade Stenkyrka skola 38 elever, i år har de 85 elever, vilket är en ökning med 47 elever. Detta visar en sammanställning som Helagotland.se har gjort.

– Den största orsaken till ökningen är att vi övertog många av Tingstäde skolas elever när skolan lades ner år 2009. Förra året var vi ännu fler, då var vi uppe i 94 elever, säger Ann-Sofi Lindgren, rektor på Stenkyrka skola, och fortsätter:

– Vi har inte folk som åker hit på samma sätt som elever gör till skolorna i stan, utan vi försöker ha en så bra verksamhet som möjligt så att vi får behålla de elever som bor i närheten.

En viktig del för att ha en bra verksamhet är att se till att lärare trivs och stannar kvar, berättar Ann-Sofi Lindgren.

– Vi jobbar mycket på samarbetet mellan lärare och fritidspedagoger. Men det absolut viktigaste för oss är att möta varje barns behov.

I går var första dagen på höstterminen. På Stenkyrka skola drog de igång läsåret med en gemensam samling och ett rörlighetspass. Skolan har varit med i ett hälsofrämjandeprojekt, och försöker få in motion på schemat så ofta det går.

– På rasterna spelar vi musik på skolgården eftersom det får eleverna att röra sig mer. Vi försöker också gå ut på promenader eller bryta av undervisningen med rörlighetspass, säger Ann-Sofi Lindgren.

Chontisa Larbhok, Cornelia Norrby och Ida Palmqvist började årskurs 5, något som kändes både roligt och nervöst.

– Det roligaste är att få träffa alla kompisar igen, säger Cornelia Norrby.

Alla tre berättar att de trivs jättebra på skolan.

– De bästa ämnena är idrott och musik, tycker Chontisa Larbnok.

– Jag tycker svenska är roligast, säger Cornelia Norrby.

Sedan elevantalet har ökat på skolan har de varit tvungna att anpassa lokalerna.

– Vi har renoverat och förra året fick vi ett eget tillagningskök. Det kan bli lite trångt men vi ser till att utnyttja varenda vrå och jag tycker att det går bra, säger Ann-Sofi Lindgren.

Flera gotländska skolor, i synnerhet de på landsbygden, har haft svårt att rekrytera behöriga lärare till skolstarten. På Stenkyrka har de fyllt alla platser, men alla lärare är inte behöriga i samtliga ämnen de undervisar i.

– Jag känner mig jättenöjd med rekryteringen, samtidigt har jag märkt att det var tuffare i år.

Ann-Sofi Lindgren är även rektor för Fole skola, och hon delar sin tid mellan de båda skolorna. Hon berättar att Fole har vuxit mycket det senaste året med, och att de nästan har tio fler elever än de räknade med till detta läsår.

– Det är stor inflyttning till Fole. Det märks även i rekryteringen att det är lättare att anställa folk i Fole än i Stenkyrka eftersom det är närmre till stan.

Skolorna som ökat och minskat mest

Sett till elevantal är Solbergaskolan i Visby öns största skola. I år har de 686 elever.

Högbyskolan i Hemse är den skola som tappat flest elever. På tio år har skolan tappat 155 elever.

Störst ökning när det gäller elevantal har Västerhejde skola som ökat med 88 elever sedan 2007.

Även friskolorna Guteskolan och Orionskolan har ökat. Guteskolan har ökat med 113 procent och Orionskolan med 100 procent.

Stenkyrka skola är den skola som har ökat mest procentuellt, totalt 129 procent sedan 2007.

Källa: Helagotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om