Kräver skolskjuts till skolan de valt

Två barnfamiljer i Fleringe kräver skolskjuts för sina tre skolbarn. Till den skola de valt, nämligen den i Lärbro, där de börjar i dag. Regionen säger nej. Nu ska tvisten avgöras i Förvaltningsrätten.

Under många år har det saknats skolbarn från Fleringe, men inte längre. Så nu behövs det skolskjuts igen.

Under många år har det saknats skolbarn från Fleringe, men inte längre. Så nu behövs det skolskjuts igen.

Foto: Lasse Linusson

Skolstart (GT)2017-08-21 05:00

I många år har det saknats skolbarn i Fleringe. Men nu bor där två nyinflyttade familjer. Bengt Valentinsson och Maria Valentinsson flyttade från Visby till det som tidigare var ett fritidshus i Fleringe, alldeles intill kyrkan. De har två barn, tvillingarna Ester och Judit, 7 år gamla som börjar i årskurs två. Inte långt från dem bor en annan nyinflyttad familj, Hanna Karlsson och Mattias Ankarbranth, samt tioåriga dottern Sonja Ankarbranth Karlsson.

– Vi har varit fritidsboende här tidigare, men bestämt oss för att flytta hit. Min fru har redan en heltid, jag tänker söka arbete på ön, säger Mattias Ankarbranth. Vi trodde regionen vill ha folk till landsbygden.

Helt plötsligt finns det alltså tre skolbarn i Fleringe. De har tveklöst rätt till skolskjuts. Regionens gräns på 2 kilometers avstånd överskrids med mer än en mil. Frågan man nu tvistar om är om de har rätt till skolskjuts också till en skola utanför upptagningsområdet. Fleringe socken tillhör Fårösunds upptagningsområde, men föräldrarna har valt Lärbro skola.

– Det har vi rätt att göra, det handlar om det fria skolvalet, säger Mattias Ankarbranth.

– Skälen är för vår del flera. Det är mycket närmare till Lärbro och där finns fler elever i Sonjas ålder. Vid Fårösundsskolan, som vi i och för sig hört mycket gott om, finns bara någon enda i hennes ålder och eleverna på den skolan bor på mycket längre avstånd än de i Lärbro, om man tänker på umgänge under fritiden.

Familjen Valentinsson har liknande argument.

– Och under hela våren, när vi talade med skolan och tjänstemän på regionen så verkade det inte vara några problem. Sen kom överraskande ett avslag. Detta trots att det är närmare och billigare att köra till Lärbro. Regionen inte vill utreda utan istället avslår de vår ansökan, säger Bengt Valentinsson.

– För oss har det känns självklart att det här skulle ordna sig, säger Maria Valentinsson.

I familjernas planering ligger också att både Maria Valentinsson och Hanna Karlsson pendlar till Visby, varför det känns naturligare att ha barnen i Lärbro än i Fårösund.

Barn-och utbildningsnämnden har i sitt avslagsbeslut, och senare i ett yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm, hävdat att de tre skolbarnen har rätt till skolskjuts – till skolan vars upptagningsområde de tillhör, alltså Fårösund.

Juridiskt sett är då frågan om det innebär ”organisatoriska och ekonomiska svårigheter” för Region Gotland att ordna med skolskjuts till en annan skola. Skulle man dra om den befintliga skolskjutsrutten till Lärbro skulle ett antal förskoleelever hamna på fel sida länsväg 148 och några andra elever få en restid som är längre än regionens riktlinje på 60 minuter. Då landar regionen i ett resonemang om att man skulle behöva ordna med ytterligare ett avtal om skolbuss, som man hävdar skulle kosta hundratusentals kronor.

– Vi begär bara det lagen ger oss rätt till, säger Mattias Ankarbranth. Regionens invändningar håller inte. Det går ju ingen skolskjuts idag, så oavsett vårt skolval måste de ju ordna med det!

Rolf Andersson är försörjningschef på Region Gotland och har deltagit i handläggningen av ärendet.

– Att upptagningsområdet gäller är ett politiskt beslut. Vi måste upprätthålla likställighetsprincipen.

Han tillägger:

– Nu får vi se vad domstolen beslutar. Självfallet rättar vi oss efter det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om