Skolornas popularitet bland sjundeklassarna på Gotland varierar. Solbergaskolan är mest populär. Där kunde man inte erbjuda plats till alla elever som ville börja. Och Fårösund, som inte lyckades få ihop någon sjundeklass förra året, har i år behållit nästan alla elever som hör till upptagningsområdet. I år har skolan tjugo elever i sjuan.
Fårösundsskolans rektor Jan Källström är av flera skäl glad över att sjuorna vill gå i Fårösund igen: Dels är skolan så stor att den sväljer flera paralleller, dels är det svårt att rekrytera ämneslärare om det saknas en klass och det blir mindre undervisning.
Solklintsskolan, däremot, tappar nästan fyra av tio elever. 58 sjundeklassare hörde till upptagningsområdet, men bara 36 har valt att börja sjuan i Slite.
Gun Thomsson, rektor på Solklintsskolan, är ändå ganska nöjd. Hon har varit rektor i Slite i sex år och märker att Solklintsskolan har blivit mer populär.
– Att 60 procent av eleverna väljer Solklintsskolan tycker jag är ett relativt bra resultat. När jag började som rektor här var det bara 20 procent av eleverna som valde Solklintsskolan, säger Gun Thomsson.
Solklintsskolan har jobbat målmedvetet med språkbruk och undervisning.
– Skolan har fått ett positivt rykte – men vi är inte i mål, säger Gun Thomsson.
Gun Thomsson har inte gjort någon analys av vilka elever det är som väljer bort Solklintsskolan, men hon vet att eleverna i Stenkyrka ofta väljer att gå i skolan i Visby. Och hon tycker inte att det är så konstigt att de gör det valet:
– Det tar 40 minuter med skolbuss till Slite, men bara 20 minuter att åka buss till Visby, konstaterar hon.
I hela landet kan elever välja att gå i friskola i stället för i kommunal skola. Gotland går ett steg längre och låter elever välja andra kommunala skolor. I februari beslutade barn- och utbildningsnämnden att konsekvenserna av det fria skolvalet skulle utredas. Utredningen är inte klar, men nämndens ordförande Brittis Benzler (V) tycker att den är angelägen:
– Vi var emot det fria skolvalet mellan de kommunala skolorna när det infördes. Vi såg att det skulle drabba landsbygdsskolorna. När det en gång har införts är det svårt att ta tillbaka, men det är viktigt att vi lyfter på alla stenar för att förstå varför skolan på Gotland är dyr, säger Brittis Benzler.