I går genomfördes skolval för 1 600 elever vid Wisbygymnasiet. Förra gången avstod mer än var fjärde elev, nära 400, från att rösta.
– Jag tror vi kommer över 80 procent den här gången. Intresset verkar stort, säger Albin Gahm som var funktionär och prickade av namn efterhand som valsedlarna lades i urnan.
Wisbygymnasiet arrangerade en informationsdag på tisdagen, då partierna fick möjlighet att presentera sig.
– Det är ett annat politiskt klimat nu. Sverigedemokraterna får många att ta ställning, oavsett om man är för eller emot partiet, säger Albin Gahm som hör till de elever som får rösta i ”det riktiga” valet på söndag.
– Informationsdagen och valrörelsen har inte fått mig att ändra uppfattning. Jag bestämde mig för länge sedan. Bostadsfrågor är viktiga för ungdomar, men det var ändå vilka förslag partierna har för Sveriges ekonomi som avgjorde, säger han.
Gordon Pettersson delade ut valkuvert till de som var på väg mot valbåsen.
– Jag tror att en del bestämmer sig i allra sista stund. Man märker att de står extra länge i valbåset, säger han.
Gordon fyller 18 år i nästa vecka, och missar därmed möjligheten att välja med några dagar.
– Det är blandade känslor. Jag är engagerad i politiska frågor, men samtidigt lättad över att inte behöva ta ställning, säger han.
Elin Guteskär var en av de elever som inte behövde tveka om vilken valsedan hon skulle välja.
– Jag sitter i Unga Feministers styrelse, berättar hon.
I skolvalet 2014 fick Moderaterna flest röster, följt av Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Hur det går i årets val rapporteras först den 9 september.