Så väljer du rätt program

Personer med bred språkkunskap är en bristvara i Sverige. Trots det söker få elever det humanistiska programmet. Det hoppas utbildningschefen Alf Nilsson nu se ändring på.

Bristvara. Alf Nilsson slår ett slag för humanistiska programmet.

Bristvara. Alf Nilsson slår ett slag för humanistiska programmet.

Foto: Rolf Jönsson

Skolvalet (GA)2016-01-27 05:45

När niondeklassarna sökte till gymnasiet förra året lockade samhällvetenskapsprogrammet, med 96 förstahandssökande, utan tvekan flest elever.

– Programmet håller alla vägar öppna inför framtiden, säger gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens chef Alf Nilsson.

Samtidigt lyckades det humanistiska programmet, vars centrala kunskapsområde är språk, bara fylla nio av sina elva platser. Detta trots att alla prognoser pekar på att efterfrågan kommer att vara stor i framtiden.

– Personer med bred språkkunskap är en bristvara i Sverige. Efterfrågan på kulturell och språklig kompetens är stor i och med den globaliserade världen, säger Alf Nilsson.

På Gotland kan humanisteleverna lära sig bland annat grekiska, latin och italienska.

– Jag skulle gärna vilja ha minst 20 platser på Gotland. Vi erbjuder en av de bättre språkutbildningarna i Sverige, säger Alf Nilsson.

Ett program som det går desto bättre för är naturbruksprogrammet. Vid terminsstarten hösten 2014 var 43 procent av platserna fortfarande lediga. Men tack vare satsningen på Gotland Grönt Centrum och omformningen av gymnasieprogrammen kunde gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i höstas konstatera att 80 procent av platserna på naturbruksprogrammets inriktningar djur och lantbruk var belagda.

– De var hotade, men vi gjorde en jättesatsning och den har onekligen gett resultat, säger Alf Nilsson glatt.

När det nu blir dags för dagens niondeklassare att välja gymnasieutbildning är det viktigt att göra som man själv vill, samt att se efter vilken kompetens arbetsmarknaden efterfrågar, tipsar Alf Nilsson.

– Sök inte som kompisarna, gymnasiet betyder trots allt en hel del för framtiden. Och skaffa ordentlig information.

Gymnasiet

Förra året erbjöd Wisbygymnasiet sammanlagt 486 platser på norr och söder. Totalt 466 elever blev antagna, vilket ger en fyllnadsgrad på 96 procent.

96 niondeklassare valde samhällsvetenskapsprogrammet som förstahandsval, vilket gör det till det mest populära programmet.

Näst flest elever, 66 stycken, sökte ekonomiprogrammet, följt av naturvetenskapsprogrammet, 53 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om