– Att vara senior har gett mig så mycket. Det är betydelsefullt att få komma in i nya gemenskaper, upptäcka nya världar och få en roll även efter pensionen.
Ulla-Marie Norrby bor sedan ett år tillbaka på Gotland. Innan flyttlasset gick till Hemse bodde hon i Karlskrona i Blekinge och var volontär i projektet ”Senior i skolan”. Initiativet går ut på att pensionärer är med i en skolklass och bistår läraren och eleverna, under en dag i veckan. Projektet startade år 2000, och sedan dess har 400 personer varit med.
– Det blev som en folkrörelse. Eftersom jag var med i många år fick jag möjligheten att följa med samma klass under en längre tid, och bygga upp en relation till eleverna. Man blir nästan som en ställföreträdande farmor eller mormor, säger Ulla-Marie Norrby.
"Seniorer i skolan" riktar sig till pensionärer eller daglediga med olika yrkeserfarenheter i bagaget. Själv har Ulla-Marie Norrby arbetat som bibliotekarie, vilket hon känner varit till nytta när hon sedan vistades i skolvärlden.
– Jag tror att det bara finns fördelar med att man arbetat med någonting annat tidigare, och kan sprida sina erfarenheter. I mitt yrke är jag till exempel van att handskas med alla typer av människor, vilket har varit användbart även i skolan, berättar hon.
Under en vanlig dag fick Ulla-Marie Norrby följa med en lärare och dennes klass på alla lektioner. Hon är tydlig med att seniorens uppdrag inte är att vara lärarvikarie och ta över undervisningen, utan endast att vara en resurs i klassrummet.
– Om det var några elever som behövde extra hjälp med matematiken kunde jag hjälpa dem medan läraren fokuserade på de andra, eller tvärt om.
Orsaken till projektets framgång tror hon är att alla, både skolpersonal, elever och deltagare, kan dra nytta och lära av varandra.
– Läraren kan ha nytta av våra erfarenheter, samtidigt som vi får känna att vi bidrar till samhället. Sedan lärde jag mig mycket av eleverna med.
När Ulla-Marie Norrby förra året slutade som senior och blev avtackad i Karlskrona fick hon en informationspärm av initiativtagaren Elsmari Furuvall Mattsson, med uppmaningen att starta ett liknande koncept på Gotland. Det uppdraget hon tog på allvar. Hon har varit i kontakt med både barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) och regionens grundskolechef Torsten Flemming. Båda har varit positivt inställda till initiativet, och Torsten Flemming tror att det kan bli verklighet på Gotland.
– Jag tycker att det är ett jättebra projekt, att låta unga och äldre mötas över generationsgränserna. Det är alltid bra att få in fler vuxna i skolan, säger Torsten Flemming.
När tror du att projektet kan påbörjas?
– Jag har varit i kontakt med initiativtagaren i Karlskrona för att få mer information om projektet, och allt verkar vara genomtänkt. Jag måste även gå igenom det med rektorerna och se till att vi startar det i rätt läge. Bland de som sedan är intresserade krävs utdrag ur brottsregistret och liknande, det måste vi alltid göra, säger han.
Britt-Marie Norrby är beredd att ställa upp och dela med sig sina erfarenheter och den information hon besitter.
– Skoldagarna gav mig perspektiv på de vanliga vardagarna. Som pensionär kan man välja att leva sitt liv på olika sätt, men för mig har det varit nyttigt att en dag i veckan få stiga upp på morgonen i vanlig kontorstid och få vara med ute i livet.