Efter långa regnandet: Så mår skördarna på ön

På vissa platser på Gotland är höstkornet nu redo för skörd. ”Det är lite tidigare än normalt men inte extremt tidigt”, säger Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare, säger att höstkornet att klart att tröska inom någon vecka.

Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare, säger att höstkornet att klart att tröska inom någon vecka.

Foto: Eva HC Nyström

Skördeläget2019-07-05 08:00

Förra veckans varma och torra väder har gjort att höstkornet på några få platser på ön redan är klart för skörd. Men det beror helt på när det såddes, på jordmån och på hur mycket regn det fallit, berättar Stefan Uddin. På de platser som fått minst regn så har kornet mognat snabbast. I år är ett ganska normalt år och det går inte att jämföra med sommaren 2018 och det extrema väder som rådde – då tröskades höstkornet redan i juni. Men för de allra flesta lantbrukare kommer det att dröja ytterligare någon eller möjligtvis ett par veckor innan det är dags att tröska höstkornet, tror han.

Förutsättningarna för växtodlare är betydligt bättre i år än förra året. Det har regnat mer, inte varit lika varmt lika länge och på vissa håll kan skörden bli bättre är ett normalår.

– Skörden blir alltifrån normal till mycket bra beroende på var regnet fallit, berättar Stefan Uddin.

Vilken nytta gör då regnet som föll under tisdagen och natten mot onsdag?

– Det hjälper inte höstkornet, för det är redan ”färdigt”. Men det är väldigt bra för all vårsådd. Höstvete, grönsaker, majs, grönsaker och vallar mår alla bra av regnet, säger Stefan Uddin.

Bengt Viken, som också är växtodlingsrådgivare, upplever att det mesta som odlas är klart för skörd ungefär 10 dagar tidigare än ett medelår.

– Det var en fin höst och det växte bra, säger han.

Han tycker att det ser väldigt bra ut för växtodlare och tror på en skörd en bra bit över medelskörden, i alla fall på sydöstra Gotland där han har de flesta av sina kunder.

– Nu är till exempel axen på vetet stora och regnet som kommit kan ytterligare fylla på de redan välfyllda kärnorna. Dessutom ser majsen och vallarna fina ut, säger Bengt Viken.

I resten av landet är läget lite olika. I norra Sverige har den första vallskörden varit i stort sett bra. Hur det blir med spannmålet är för tidigt att sia om. I mellersta delen av landet ser det lovande ut men längs kusterna har det varit mycket torrt vilket kan påverka spannmålen. I västra Sverige är läget normalt och i de södra och sydöstra delarna av landet var vallskörden bra och det ser lovande ut för spannmålen. Allt enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som i slutet av juni sammanställt prognosen av årets skörd från hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om