Efter ett välkommet regn är det lerigt i självplockningen vid Stora Tollby, men det hindrar inte Ida Persson och sonen Emil från att fylla hinken med gurka och vaxbönor.
– Emil äter allt, men gurka är favoritgrönsaken. Den lägger jag in själv, säger Ida Persson.
Till vardags bor familjen i Dresden, Tyskland, och Ida som är från Västerhejde passar på att åka på självplock när hon är hemma på ön.
Irene Lindvall från Östergarn har tillsammans med sin mamma Marie Lindvall plockat gurka så det ska räcka för ett helt års förbrukning.
– Jag gör ättiksgurka och Bostongurka. Vi plockar varje år, det blir liksom godare när man plockar själv, säger Irene Lindvall.
Hon odlar även egna grönsaker för husbehov.
– Man vill ju att det ska vara giftfritt. Det är härligt att se hur det växer, och få rensa i landet, säger hon.
Marie Lindvall har lagt in egen gurka i över trettio år, och har inga planer på att sluta.
– Det blir ju godast så, då vill man inte ha något annat. Jag bor i lägenhet, så då är det bra att komma ut och plocka gurkan, säger Marie Lindvall.
Ekologisk odling ökar på Stora Tollby gård.
– Nu är 15 procent av odlingen ekologisk, men vi ställer om och utvecklar en ännu större ekologisk odling. Vi har testodlat ekologiskt, så nästa sommar har vi förhoppningsvis självplock av ekologiska jordgubbar, säger Andreas Wiklund som driver Stora Tollby.
Intresset för ekologisk och närproducerad mat har bara ökat de senaste åren, vilket Andras Wiklund har märkt hos gårdsbesökarna.
– För fem, sex år sedan var inte så många intresserade av självplock men nu är intresset stort. Här kan man plocka majs, broccoli, dill, lök, blomkål och mycket mer, en hel del ekologiskt. Vi följer vad kunderna efterfrågar och eko är verkligen på frammarsch, säger han.
På majsfältet står Mirana Lundgren från Klintehamn och plockar majskolvar.
– Jag försökte odla egen majs, men fick bara tre stycken. Så det är årets höjdpunkt för mig, att komma hit och plocka. Jag delar majsen på hälften och fryser in, tipsar hon.
Allt fler odlar hemma, och Mirana Lundgren är självförsörjande när det gäller grönsaker. Förutom att odla tomater, gurka, squash, vitkål och potatis gör hon egen yoghurt och smör.
– Jag försöker äta så ren och närproducerad mat som möjligt, jag har märkt att jag mår mycket bättre då, säger hon.