Sommaren är här och med en ökad population ökar också skräpet. Innerstadens soptunnor blir snabbt fulla och fler fimpar hamnar mellan kullerstenarna. Pappmuggar och glasspapper dumpas längs vägkanterna och på bad- och campingplatser lämnas burkar, glas och matavfall.
– Jag blir så trött på det här. Det kostar för mycket, säger Åke Edvinsson, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.
Längs Broväg vid norra Visby några hundra meter från brandstationen ligger en liten avskild parkeringsplats. Skogsområdet runt parkeringen kryllar av servetter, pappförpackningar, cigaretter och sugrör. Detta är en av många platser Åke Edvinsson kan peka ut som skräckexempel för nedskräpningen på ön.
– Folk åker hit och käkar, sedan slänger de resterna här. Man hade velat ta någon på bar gärning och fråga hur de tänker, säger han.
Nedskräpning är ett brott som kan ge både böter och fängelse. Trots att det är ett av de vanligaste brotten i Sverige är det bara några få som fälls. Under 2018 har hittills fem skräpböter delats ut i Polisregion Stockholm där Gotland ingår. Åke Edvinsson tror att bristen på poliser är ett skäl till att så få döms för brottet. Mellan 2013 och 2017 handlades 566 ärenden gällande nedskräpning på ön. Under samma period kostade handläggning och städning av nedskräpningen 1 436 000 kronor.
Mycket folk på samma plats bidrar också till mer sopor. Wisby Strandfestival som ägde rum under helgen bidrog till extra mycket avfall. Efter ett missförstånd hos teknikförvaltningen så tömdes inte strandpromenadens soptunnor efter den belastning som hade behövts, vilket ledde till överfulla tunnor.
– Vi borde definitivt haft bättre koll på att evenemanget ägde rum. Nu såg det tyvärr bedrövligt ut, säger Christian Strängborn, enhetschef på teknikförvaltningens parkenhet vid Region Gotland.
Enligt honom har nedskräpningen i Visby ökat sen förra året. Nu tömmer de tunnorna minst en till två gånger per dag på välbesökta platser i Visby. Christian Strängborn anser att förvaltningen är bra bemannad, men att det alltid är en definitionsfråga utifrån vilken nivå man vill ha på renhållningen .
– Vi får en del kritik för hur det ser ut ibland, men kritiken borde ju egentligen riktas mot de som skräpar ner, säger han.
På onsdag morgon under vecka 29 görs dagens första sophämtning i Almedalen. Det är relativt rent men glasflaskor och pizzakartonger har lämnats runt de flesta soptunnor. För renhållarna sticker inte veckan ut från resten av sommaren.
– Många tror att det skräpas ner mest under Stockholmsveckan, men så är det inte, berättar renhållningsarbetaren Linda Blomberg.
Åke Edvinsson tror inte att turisterna är den enskilda orsaken till skräpet, troligtvis är lokalbefolkningen lika skyldiga. Det skräpas ner mest i Visby men anmälningar har gjorts från Fårö till Hoburgen. Han hoppas att man i framtiden kommer att kunna förebygga nedskräpningen genom att komma ut till skolor och lära barn och ungdomar om dess konsekvenser.
Handlar det om en generationsfråga tror du?
– Det vet jag inte. Det finns väl de som är jätteduktiga och de som struntar i det fullständigt. Själv har jag fått lära mig att hålla Sverige rent sedan modersmjölken, säger Åke Edvinsson.