Medvetenhet om miljön ger mer jobb

Att göra sig av med gammalt skrot och få pengar för det är något som fortsätter att locka gotlänningar till ett hörn av Visby. Många dyker dock upp med fel last på skroten – nu klargör de vad som gäller.

Lollo Malmqvist började jobbet som platschef i juli. 

Metallskrotet ute på gården samlas ihop, sorteras och packas i containers, sedan fraktas allt till fastlandet där det finns särskilda anläggningar för återvinning.

Lollo Malmqvist började jobbet som platschef i juli. Metallskrotet ute på gården samlas ihop, sorteras och packas i containers, sedan fraktas allt till fastlandet där det finns särskilda anläggningar för återvinning.

Foto: Dennis Pettersson

SKROT MOT PENGAR2019-08-21 10:21

Namnet Visby Återvinning förbryllar en och annan, många tror att det här är en återvinningscentral.

– När de kommer med wellpapp, plast och sådant så får vi berätta vart de ska. Detta är den gamla skroten, men vi har nya ägare och har bytt namn, säger Lollo Malmqvist, platschef.

Det har legat en skrot på Österby sedan 1950-talet och den nuvarande verksamheten drog igång 1996. Efter alla dessa år kallas den helt enkelt Skroten. I juli bytte företaget ägare. Lantz järn i Sollentuna norr om Stockholm tog över.

– Vi väger in skrotet och så får kunden betalt. Järnskrot, koppar, med mera. Vi sorterar upp det och sedan körs det vidare till fastlandet, säger Lollo Malmqvist.

LÄS MER: Kostsamt att skrota och återvinna elbilen på Gotland

Både företag och privatpersoner kan lämna in sitt skrot här. Rostiga och uttjänta farmartankar, fälgar, plåttunnor och en gammal segelbåt. Skrotgården är full av sådant som ingen längre vill ha. En harv från tiden före traktorn vittnar om årens gång.

– Vi har många lantbrukare på Gotland. Här har någon bestämt sig för att snygga upp på gården, konstaterar Lollo Malmqvist.

De tar emot alla former av metallskrot, bilbatterier, kylskåp och så går det att lämna in tomma gasoltuber. Det sistnämnda är en stor verksamhet sommartid.

– Det man inte kan göra här är att lämna trä, wellpapp, plast och sopor. Sådant ska lämnas till en återvinningscentral, säger Lollo Malmqvist.

Metallskrotet ute på gården samlas ihop, sorteras och packas i containers, sedan fraktas allt till fastlandet där det finns särskilda anläggningar för återvinning.

– Järnet körs till ett järnverk och smälts ner. Bilbatterier körs till ett ställe där man plockar isär dem och återvinner delarna. Det är inget som kan göras här på Gotland, säger Lollo Malmqvist.

LÄS MER: Högt tryck på återvinningen: "Tre bilar i minuten"

Under de år som skroten funnits så har synen på och reglerna kring hanteringen genomgått stora förändringar. För återvinningsbranschen har det inneburit mer jobb.

– Dessutom tycker jag att konsumenterna blivit mer medvetna överlag. I dag hör man aldrig talas om att någon grävt ner skrot, så där som man höll på förr i tiden, säger Lollo Malmqvist.

Tre anställda arbetar vid Visby Återvinning, de håller öppet på vardagar och visst händer de att de får ta emot gods som förvånar.

– Det märkligaste var när en kund kom och lämnade in en segelbåt, men vi tog hand om den också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om