Julen – högtid för kommers och kredit

Antalet inkassoärenden skuter i höjden månaderna efter jul. Att låna och handla på kredit för att finansiera julklappar är inget ovanligt. Men hur mycket behöver vi egentligen spendera på gåvor och mat?

I år väntas julhandeln slå ännu ett nytt rekord. Tillväxten i december månad 2017 förväntas bli 3,0 procent, vilket motsvarar en omsättning om 78,5 miljarder kronor, enligt Handelns utredningsinstitut.

I år väntas julhandeln slå ännu ett nytt rekord. Tillväxten i december månad 2017 förväntas bli 3,0 procent, vilket motsvarar en omsättning om 78,5 miljarder kronor, enligt Handelns utredningsinstitut.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TTbild

Skuldfälla (GT)2017-12-22 09:00

Vid förra årsskiftet hade 2 238 gotlänningar dragit på sig skulder för sammanlagt 300 miljoner kronor. Skulder som skickats vidare till Kronofogden. Hur stor del av den summan som är direkt kopplad till julhandel kan inte myndigheten i fråga svara på, men Dan Eriksson på Kronofogdens presstjänst hävdar att det alltid är klokt att spendera med förnuft:

– Så här i juletid är det mycket kommers, det är mycket handel som pågår med många erbjudanden om lån och krediter. Det bör man se upp med, säger han.

Kronofogdens uppmaning, året runt, är att inte handla för pengar man inte har och i det fall man gör det, säkerställa att man har pengar att betala med under hela perioden som avbetalningen gäller.

Hur mycket kring julhandeln som är upphaussad av egna förväntningar, annonsering och så vidare går inte heller att svara exakt på, men frågan intresserar Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

– Även om julhandeln ser lika gräll och hetsig ut som vanligt så hör vi här på jobbet om fler och fler som tycker att det är vansinne det här. Att man börjat fundera på att helt skippa julklappar till vuxna och bara ge till barn.

För att undvika skuldfällan kan man till exempel passa på att ge någon en stund på mellandagsrean med sin plånbok och på så sätt skjuta upp inköpen tills det blir lite billigare. Men här lägger han till en brasklapp:

– Med det sagt ska man alltid vara skeptisk till rea, det kan vara så att det är fejk. Till exempel att man säger att det är ett nedsatt pris men i själva verket har priset höjts precis innan, eller jämförs med priser som aldrig funnits i butiken.

Hur får man då ner kostnaderna och slipper handla på dyr kredit? Jan Bertoft resonerar så här:

– Man kan försöka tänka lite alternativt. Man kan ge bort en maträtt man lagat själv, upplevelser eller en tjänst i stil med: Under våren så rycker vi in och sköter ert hushåll, eller vaktar barnen under en tid så att ni får komma loss, säger han.

En trend han tycker sig ana är att fylla paketen med något begagnat:

– Många verkar fundera på att köpa saker på second hand eller ge en välgörenhetsgåva. Det kan vara att plantera ett träd i någon organisations namn eller att skänka skolböcker till barn i Afghanistan. Det finns en uppsjö att välja bland. Och beloppen behöver inte vara höga.

Tips i julhandeln

Tio tips för en hållbar jul

●Det är roligt att ge, men sätt ett tak för hur mycket pengar du kan spendera på julen i år.

●Se över ditt sparande – hur mycket kan du använda av det?

●Skriv inköpslistor och håll fast vid dessa.

●Värdera extrapriserna som dyker upp. Är de på riktigt eller är det bara röda lappar?

●Köp inte bara för att det verkar billigt om det inte är den varan du vill ha.

●Kom överens om vad julklapparna max får kosta per person som du ska fira jul med.

●Jämför pris i butik och på nätet för att hitta det bästa erbjudandet.

Nordea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!