Fler söker hjälp för att betala lån

Nästan dubbelt så många gotlänningar ansökte om skuldsanering förra året jämfört med 2014. ”Jag tror att det handlar om att fler vågar be om hjälp”, säger Anna H Johansson, budget- och skuldrådgivare på regionen.

SKULDSANERING (GT)2016-01-18 11:00

Under 2015 skickades 80 ansökningar om skuldsanering in till Kronofogden via Region Gotlands budget- och skuldrådgivare Anna H Johansson. Det är nästan en fördubbling mot året innan då 48 ansökningar från gotlänningar skickades in. Det är inte bara på Gotland som ansökningarna om skuldsanering ökar. Under det första halvåret av 2015 ökade ansökningarna i 16 av 21 län i Sverige.

– Visst märker jag att det ökar. Delvis tror jag att det handlar om att jag har kunnat ta emot fler besökare under det senaste året men också att fler skuldsatta vågar be om hjälp, säger Anna H Johansson.

Väntetiden för att få hjälp med att komma till rätta med sina skulder var förra våren uppe i tio veckor. Nu är den nere på tre till fyra veckor.

– Målet är att väntetiden ska ligga på max tre till fyra veckor. Jag hoppas att kunna hålla det på den nivån och att det inte ökar mer.

Under vissa återkommande perioder på året brukar fler vända sig till Anna H Johansson för hjälp, berättar hon.

– Efter jul och nyår brukar fler söka hjälp och likaså inför och efter sommarsemestern. Många kanske handlar mer än de borde och lever över sina tillgångar.

De flesta som ansöker om skuldsanering har dock levt på ett existensminimum en lång tid. Många har gamla skulder och försöker att lösa situationen genom att ta lån.

– Sms-lånen och de snabba krediterna är en stor bov här. Tyvärr är det alldeles för lätt att låna pengar i dag, säger hon.

Det är numer förbjudet att bevilja ett lån utan att göra en kreditupplysning. Kronofogden arbetar även för att korta väntetiderna för skuldsanering genom att tillsätta extra resurser för skuldsaneringsärenden under 2016.

Anna H Johansson är regionens enda budget- och skuldrådgivare. Trots fler besök så hoppas hon framöver få tid till att vara ute och informera på exempelvis gymnasieskolor om hur man undviker att hamna i skuldfällor.

– Skolorna har ett stort ansvar att prata om vardagsekonomi med sina studenter och informera om baksidorna med att ta snabblån.

Har du något tips till den som är skuldsatt?

– Ja, att det aldrig är försent att ta itu med det. En sak man kan göra om man har betalningsutrymme är att förhandla med dem man är skyldig pengar. Det är lite jobb men det är inte omöjligt, säger Anna H Johansson.

Skuldsanering

En skuldsanering innebär att den skuldsatta slipper betala hela eller delar av sin skuld. För att beviljas skuldsanering ska man vara så svårt skuldsatt att det inte anses rimligt att återbetala skulderna inom en överskådlig framtid. Därefter gör Kronofogden en betalningsplan och den skuldsatta betalar av sin skuld i så hög grad som möjligt. Efter fem år avskrivs de resterande beloppen.

Källa: Kronofogden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om