Regionens budget- och skuldrådgivare Anna H Johansson säger att det är många på Gotland som är skuldsatta men som aldrig tar tag i problemen. Åtminstone inte på ett sätt som leder till en förbättring för den egna ekonomin.
– Tyvärr så är det alldeles för enkelt att ta smålån som oftast innebär höga räntesatser och med flera sådana på kort tid så blir det i stället sämre. Man kan snabbt hamna i en situation som senare blir väldigt svår att ta sig ur, säger hon och fortsätter:
– De här snabba lösningarna kan ofta kännas som den enda vägen ut. Mitt råd är att se över hela situationen – finns det någon annan lösning?
Som regel finns det bättre sätt att agera. Anna H Johansson säger att det finns en stor okunskap kring vilken slags hjälp man kan få om man är överskuldsatt. Fördomar och kanske framför allt rädsla, gör att man inte tar itu med problemen, exempelvis genom skuldsanering.
– Om jag fick önska så skulle fler söka hjälp och i ett tidigare skede. Men när man kontaktat mig så har det oftast gått ganska långt. De flesta har då redan skulder som ligger hos Kronofogden.
Varje år tar ett hundratal gotlänningar kontakt med henne. Förra året besökte 266 privatpersoner budget- och skuldrådgivningen på Gotland.
Majoriteten av besöken mynnade ut i en så kallad skuldsanering. Det är en lång process att bli skuldfri på det sättet. Tiden från ansökan, som görs till Kronofogden, till besked om beviljad skuldsanering kan ta flera månader. För tillfället är väntetiden lång, cirka nio månader.
Anna H Johansson kan bistå med råd och hjälp med ansökan, men också att finnas som ett stöd hela vägen till en skuldfri tillvaro. Budget- och skuldrådgivningen är en kostnadsfri och lagstadgad verksamhet som tillhandahålls av Region Gotland. Men få känner till att hjälpen finns att få.
– Även om det finns program på tv om ämnet så är det många som inte vet vad skuldsanering innebär och vilka rättigheter man har som enskild. Det leder till en viss rädsla eller oro. Man kanske tror att det automatiskt betyder att man blir av med teven, bilen eller ännu värre – hunden.
– Det krävs mod att ta sig hit. Men jag märker också hur lättade de flesta är när de går härifrån, säger Anna H Johansson.