Nyår – Ingen fest för Margret och Zorba

Nyår är för många fest, champagne och raketer. För Margret Edlund och Zorba i Burgsvik är det en plåga. "Kan glömma att skåla i champagne så länge han lever"

Zorba är inte förtjust i smällare, skott och raketer.

Zorba är inte förtjust i smällare, skott och raketer.

Foto: Sofie Regnander

SKYDDA DITT HUSDJUR2017-12-28 19:00

Svenska kennelklubben uppskattar att var tredje hund är skotträdd. Hunden Zorba, 4 år, som bor med matte Margret Edlund i Burgsvik - är en av alla dessa.

– Zorba var inte skotträdd från början. Det var faktiskt efter en överljudsbang från försvarets flygplan för ett par år sedan som han blev rädd. Jag tror alla minns den där smällen, berättar Margret Edlund.

– I dag ser jag direkt när han blir rädd. Han markerar när vi är ute i skogen och någon skjuter. Från att ha rusat runt glatt, drar han ner svansen, blir vaksam och vill inte lämna mig. Det har hänt att han panikat och stuckit ifrån mig. Då vill han bara in någonstans. Det är väldigt otäckt.

Margret Edlund säger att hon inte vill förbjuda fyrverkerier, men hon skulle gärna se att avfyrandet var något begränsat i tid och plats.

– Man tänker att efter klockan 24 så är det väl över, men så är det någon som sparat på sina raketer och drar igång vid halv två på natten när man inte är beredd.

Enligt Svenska kennelklubben kan djurens känsliga öron uppfatta smällarljud som en intensiv smärta och ge upphov till en kraftig rädsla. Så många som 35 000 hundar medicineras i Sverige med lugnande psykofarmaka varje gång det är högtid för smällare och raketer.

– Alla säger att man inte ska göra någon affär av att det smäller och man ska inte ynka hunden. Jag ska försöka distrahera honom så gott det går. Kanske ta en tur i bilen och ha på radion. Jag har också fått lugnande från veterinären i år. Fast det känns inte så roligt att stoppa i ett djur. En sak är säker - jag kan glömma att skåla i champagne på nyårsafton så länge han lever.

Tips

Ta aldrig med hunden till en plats där fyrverkerier avfyras. Även den lugnaste hunden kan bli skrämd för livet.

Res bort med hunden om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

Ta en tur i bilen under de värsta timmarna.

Lämna inte hunden ensam.

Om du inte kan resa bort. Rasta hunden i god tid. Håll den inomhus. Dra för gardiner och sätt på musik.

Om hunden är utomhus. Håll den kopplad så att den inte rusar iväg i panik.

Om hunden är orolig. Ömka eller bestraffa den inte. Försök avleda den med rolig leksak eller något att tugga på.

Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Är problemen allvarliga - uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Källa: Svenska Kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!