Mer än hundra år har gått sedan Gotland fick sitt allra första Naturreservat. Gotska Sandön var redan 1909 först ut på den lista som i dag rymmer 140 beviljade reservat runt om på ön. Men det är först på senare tid som siffran har kommit att rejält skjuta i höjden. På bara tio år har hela 41 nya naturreservat tillkommit.
– Regeringen har börjat prioritera vård av skog- och marinområden ännu högre. Dessutom har länsstyrelsen på senare år kunnat anställa fler för att jobba med de här frågorna, säger Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten på Gotland.
Att hela tiden bilda nya naturreservat spelar en stor roll i att de uppnå nationella och internationella mål gällande naturvård och biologisk mångfald.
– När det gäller just biologisk mångfald har regeringen lyft fram friluftspoltiken tydligare, säger Anna-Lena Fritz.
Vad har det inneburit för er?
– Det har höjts röster om att vi beslutar om nya naturreservat men inte sköter det ordentligt. På senare år har vi kunnat lägga upp en tydligare plan, där vissa reservat har kunnat funktionsanpassas, för att göra dem tillgängliga för allmänheten. Det har inneburit att vi inte bara har börjat skydda ett område och sedan behövt lämna det helt.
Om antalet naturreservat kommer fortsätta öka i samma utsträckning har Anna-Lena Fritz svårt att svara på.
– Just nu står det lite skrivet i stjärnorna. Det beror helt på vilken regering vi får.
Rättelse: I en tidigare version av den här texten skrev vi felaktigt att nästan en fjärdedel av Gotland är naturreservat. Den korrekta siffran är åtta procent.