När IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjorde en tillsyn på Trots kvinnojour i januari 2018 upptäckte de brister i verksamheten. Ärendet är nu avslutat, men IVO lyfter ändå fram två bristfälligheter. Bland annat att den enskildes säkerhet inte är tillräcklig på boendet.
Enligt rapporten ska verksamhetschefen och hennes sambo också bo i huset, samt dela kök med de skyddssökande. Utöver det ska även vänner ha kommit över till boendet, vilket IVO menar skulle kunna leda till att den enskilde får sin identitet röjd. Dessa uppgifter stämmer däremot inte menar verksamhetschefen Li Grebäck.
– Vi har ett personalrum i byggnaden där vi har ett eget kök. Så det enda vi har gemensamt med de boende är entrén till huset. Det stämmer inte heller att vi bor där utan jag och den som benämns som min sambo bor på annat håll. Men vi jobbar nätter och helger för att det ska finnas personal på plats dygnet runt eftersom kvinnorna ofta får ångest på natten. I och med att vi är här så mycket så uppfattas det kanske som att vi bor här, säger Li Grebäck.
När det kommer till utomstående besökare så menar hon att det inte är vänner som har kommit dit, utan personer som har arbetat ideellt på boendet.
Förutom otillräcklig säkerhet visade IVO:s tillsyn också att kvinnojouren inte lever upp till kraven för dokumentation.
– Det var länge sedan vi inte dokumenterade och när vi fick reda på vad som behövdes så ordnade vi det direkt. Nu har vi ett dokumentationsprogram och alla har utbildats i det, säger Li Grebäck.
IVO har, som redan nämnt, avslutat ärendet och man har inte heller valt att gå vidare med några ytterligare åtgärder till följd av bristerna.
– Vi är rentvådda och det är första gången det händer något sådant. Men det är bra för vi vill inget annat än att vara en bra och säker plats för de här kvinnorna, barnen och männen, säger Li Grebäck.