Tillåtet att jaga vitkindad gås på Gotland under perioden 1 april till 31 maj 2019. Det beslutet meddelade länsstyrelsen i slutet av november förra året. Anledningen var rapporterna om stora flockar av vitkindade gäss som vid återkommande tillfällen orsakat allvarliga skador på gotländska lantbrukares grödor.
– Vi tycker att skyddsjakten är befogad baserat på de skador som finns dokumenterade. Beslutet är rimligt, säger Mimmi Skog, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Men Gotlands ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen på Gotland är av en annan åsikt. Nyligen valde föreningarna därför att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
Ett överklagande som nu alltså avslås.
Förvaltningsrätten anser (...) att det är sannolikt att det finns en risk för allvarlig skada som inte är begränsad i sin omfattning. Det föreligger därför sådan risk för allvarlig skada på grödor som kan ligga till grund för skyddsjakt, skriver förvaltningsrätten i domen som avslutas:
Sammantaget anser förvaltningsrätten att länsstyrelsen haft fog för sitt beslut.
– Det är ett ganska väntat beslut, säger Måns Hjernquist, ordförande vid Gotlands ornitologiska förening.
Han påpekar att anledningen till föreningarnas överklagande inte har att göra med en misstroendeförklaring gentemot lantbrukarna i frågan om grödornas skador. Snarare handlar det om ett enligt honom oklart rättsläge inom området.
– Förvaltningsrätten prövar inte sakfrågan, de tittar bara på huruvida det har inträffat allvarliga skador eller inte.
Han menar att länsstyrelsens beslut är inkonsekvent och ämnet snårigt.
– De tar inte tag i den verkliga problematiken. Frågan är om man ens får göra på det här sättet om ett av fallen prövas i en högre instans eller i ett annat land, säger Måns Hjernquist.
Enligt länsstyrelsen fattar myndigheten i dag omkring 20-30 enskilda beslut om skyddsjakt på vitkindade gäss varje år. En förenklad process har därför lyfts fram som en av huvudanledningarna till beslutet. Under kommande skyddsjaktsperiod ska antalet skjutna gäss rapporteras in via länsstyrelsens hemsida.
– Det här blir ett enkelt och mer modernt sätt, säger Mimmi Skog.
Huruvida Gotlands ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen på Gotland ska ta ärendet vidare till nästa instans, kammarrätten, har de ännu inte beslutat.