Följ oss på Facebook för fler nyheter.
Det handlar om skyddsjakt på gråsäl, något som bedrivits på Gotland i tre år därför att sälarna äter upp fisk och ger skador på fiskenät och andra redskap.
Därför har länsstyrelsen nu ansökt hos Naturvårdsverket om att gotländska jägare ska få skjuta ytterligare 20 sälar kring Gotlands kuster i år.
– Det blev en överskjutning helt enkelt, jägarna kom snabbt upp i de 25 gråsälar som från början fick skjutas, så för att det inte ska bli olaglig jakt har vi nu fått beslut om att kunna skjuta ytterligare 20 sälar i år, berättar Rolf Gydemo, fiskekonsulent på länsstyrelsen.
Man räknar med att det i hela Östersjön finns mellan 45 000 och 50 000 gråsälar.
– Under 70- och 80-talen var ju stammen nästan utdöd, men nu blir sälarna fler och fler för varje år som går, säger Rolf Gydemo.
Många gotländska fiskare upplever problem på grund av sälarna.
– Ja, de är inga dumma djur. De lär sig snabbt var fisken finns och vart det till exempel läggs nät, säger Rolf Gydemo.
– Jag har pratat med fiskare som haft sälar som följt efter båtarna när de är på väg ut på sjön. Sedan blir näten förstörda när de försöker äta upp fisken.
Vem som helst får inte skjuta gråsäl. Länsstyrelsen ger specialutbildning i hur man gör.
– Det är kulvapen som gäller, inte till exempel hagel. Oftast är det bara huvudet på sälen som sticker upp ovanför vattenytan, och det är i huvudet som skottet ska sitta, säger Rolf Gydemo.
När man skjutit en gråsäl ska den så långt det är möjligt bärgas från havet, och rapporteras till Naturvårdsverket.