261 fel i regionens skyddsrum

Tolv av Region Gotlands skyddsrum har hittills underkänts vid besiktningen. Sammanlagt är det 261 fel som måste åtgärdas, och betalas av regionen.

Bengt Åstrand är skyddsrumsinspektör, och har besiktigat några av regionens skyddsrum.

Bengt Åstrand är skyddsrumsinspektör, och har besiktigat några av regionens skyddsrum.

Foto: Henrik Radhe

Skyddsrum (GA)2017-05-31 07:31

Som GA tidigare har skrivit om kontrolleras i år Gotlands 350 skyddsrum. Sedan de byggdes har bara enstaka skyddsrum kontrollerats, men i år ska samtliga inspekteras med anledning av försämringen av det säkerhetspolitiska läget. Skyddsrummen finns i både privatpersoners fastigheter och offentliga byggnader som ägs av regionen.

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, inspektioner startat även av regionens skyddsrum, och 13 av dem har hittills fått förelägganden med fel som måste åtgärdas. Det handlar om fem skyddsrum på Korpen, tre i Södervärnsskolan, ett på serviceboendet Solrosen, ett på Wisbygymnasiet, ett i en fastighet på Färjeleden i Visby, ett i en fastighet i innerstaden samt på förskolorna Klubbsvampen och Storken. När det gäller det sistnämnda så finns ingen information om hur många fel som måste fixas, men bland de övriga 12 är det i snitt 21 fel per skyddsrum, totalt 261 brister.

Eftersom det är fastighetsägaren, i det här fallet Region Gotland, som ansvarar för underhållet av skyddsrummet är det också de som måste bekosta eventuella åtgärder om skyddsrummet inte godkänns. Enligt regelverket ska skyddsrummen vara redo för ombesiktning tre månader efter att föreläggandet utfärdades. Johan Andersson, enhetschef för fastighetsservice i Visby, berättar att regionen har ett 70-tal skyddsrum på Gotland, och att de än så länge fått 56 kallelser till besiktning.

– Bara den här veckan kommer ett 20-tal skyddsrum att besiktigas. Vad jag förstår är MSB förstående med att det blir mycket på en gång, och jag tror inte att de kommer att vara så hårda med att allt ska vara klart i tid, säger Johan Andersson.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Vi har inte gjort någon sammanställning än utan väntar tills alla skyddsrum är besiktigade. Jag tror inte att det finns någonting budgeterat till det här i år, utan det får vi begära anslag för när vi vet vad och hur mycket som måste åtgärdas.

Företaget Sune Ström AB, som renoverar skyddsrum som inte blir godkända, har tidigare berättat för GA att majoriteten av alla skyddsrum behöver åtgärdas, främst eftersom de brister i underhållet. Många av felen i regionens skyddsrum handlar om just bristande underhåll, men i de flesta fall fattas även verktyg och redskap som måste finnas. Enligt regelboken får skyddsrummet användas till annat i fredstider, men rummet ska kunna iordningställas på 48 timmar. Hittills bedöms att ett av skyddsrummen inte lever upp till kravet.

– Många av skyddsrummen används som förråd eller har byggts om genom åren, då blir det lite grejer som måste åtgärdas eftersom det i många fall inte varit kontroller på länge, säger Johan Andersson.

Skyddsrum

På Gotland finns 350 skyddsrum, med plats för 35 000 personer.

Förr fanns möjlighet att söka bidrag för merkostnaderna det innebar att bygga och underhålla ett skyddsrum i sin egen fastighet.

Fastighetsägaren är ansvarig för underhållet.

Det är MSB som ansvarar för att kontroller av skyddsrum utförs.

Källa: GA:s arkiv, MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!