2002, när Kristofer Olofsson låg i lumpen, brann Bäcks precis nyrenoverade ladugård ned. Gården drevs då av Kristofers pappa och farbror. Kristofer beskriver den dramatiska händelsen som "ett vägskäl" och att det personligen innebar en stor omställning, dessutom i princip utan betänketid.– Då var det bara att välja! Vi beslutade oss för att bygga en helt ny mjölkladugård för 120 kor och ungdjur med robotar.
– Vi var inte först på Gotland med ny teknik, men bland de första, säger han.
I samma veva togs även beslutet att placera ladugården 150 meter bort från boningshuset. Det är i dag ett val han inte ångrar. Placeringen har skapat en distans mellan privatliv och jobb, men ger också en möjlighet att expandera i framtiden om man så vill.
Innan Kristofer flyttade hem från Skåne, där han tagit examen som lantmästare, hann han med att jobba på olika gårdar på Nya Zeeland. Väl tillbaka på Gotland blev han först anställd på gården. Därefter påbörjades generationsskiftet av gården. 2010 byggdes ytterligare ett stall, ett ungdjursstall på 90 meter vilket länkades ihop med den tidigare ladugården som är 60 meter lång. Sommaren 2012 tog Kristofer helt över driften av gården och hans farbror kunde gå i pension och 2015 kunde hans pappa börja trappa ner. På gården finns även ett bageri som drivs av Kristofers mamma.I dag finns totalt 550 djur på Bäcks och 200 hektar mark brukas. Kristofer har dessutom hunnit bilda familj och har tillsammans med sambon Malin Blyckert tre barn.
Han beskriver gården av idag som en gård som ligger över medelsnittet på Gotland när det gäller storlek. Han tycker att utvecklingen går fort framåt och att driva ett modernt jordbruk är något helt annat än för tjugo år sedan.
– Idag har jag två heltidsanställda plus en behovsanställd. Dessutom hjälper min pappa till en hel del även om han säger att han är pensionär, säger Kristofer och skrattar.
Mobiltelefonen ringer och efter en kort, snabb blick på displayen tittar han upp:
– Jag är ledsen, men jag måste ta det här.
Han svarar och av svaren att döma förstår man att han pratar med en av de anställda. Kristofer ger tydliga instruktioner och direktiv, men avslutar sedan samtalet snabbt. Mobiltelefonen kommer ringa åtskilliga fler gånger under intervjun, men han är artig och väljer att fokusera på vårt samtal och plockar raskt upp tråden där den bröts:
– Jordbruk i dag handlar mycket om att driva företag. Är man inte intresserad är det svårt att ta över driften av en sådan här gård. Man måste tycka att det är kul för att överhuvudtaget kunna driva det vidare, säger Kristofer bestämt.
De senaste 15 åren har det hänt mycket och bara under de senaste fem åren som Kristofer drivit gården har marken utökats och det har byggts fler plansilos.
– Som jag ser det handlar det i första hand att förvalta det man har och se till att det funkar innan man expanderar.
Kristofer har nyligen utsetts till årets landsbygdsföretagare på Gotland av Landshypotek bank och i motiveringen av priset står bland annat följande: "En stark drivkraft för sitt företagande har gett Kristofer fina resultat, både ekonomiska och produktionsmässiga."
Det råder inga som helst tvivel när man pratar med Kristofer om att just hans drivkraft är stor och att det i mångt och mycket handlar om just företagande.
– Mitt jobb handlar mycket om arbetsledning och planering. Det är inte som förr när gården drevs inom familjen och man kunde jobba hur mycket som helst. Idag har man anställda och då handlar det om att se till att de är effektiva de timmar de är här. Det är som i reklamen, du vet: man är personalchef, inköpschef, ja allt, säger Kristofer och skrattar.
Sedan är det det här med tekniken. Att ständigt se till att man hänger med och vidareutbildar sig, fast i slutänden handlar det inte bara om teknik och maskiner för det är trots allt djur han arbetar med.
– Det är upp till en själv att se till att man hänger med tekniskt sett. Sedan måste man alltid ha ett gott djuröga. Tekniken kan inte lösa allt och man måste alltid lägga tid på djuren, men tekniken kan se till att man slipper onödiga arbetsmoment som inte ger något.