Långa köer för att få slakta nötdjur

Efter sommarens extrema torka ringlar nu köerna långa till Gotlands Slagteri i Visby. Slakt av nötdjur kan dröja så långt som till midsommar 2019.

Långa slaktköer på Gotlands Slagteri AB och platschef Fredrik Sundblad ser allvarligt på situationen.

Långa slaktköer på Gotlands Slagteri AB och platschef Fredrik Sundblad ser allvarligt på situationen.

Foto: Dennis Pettersson/Petra Jonsson

SLAKTKÖ2018-08-18 12:45

Det finns flera anledningar till de väldigt långa slaktköerna – vilket bland annat är den extrema torkan och den efterföljande foderbristen. Bokar man slakttid för nötkreatur i dag finns det inte lediga tider förrän midsommar, vecka 25, nästa år. Detta var SR P4 Gotland först med att rapportera.

– Vi försöker att slakta så mycket som möjligt och slaktar i år 23 procent mer nöt än motsvarande period 2017 till och med vecka 32. Vi jobbar för att kunna fortsätta denna trend för att minska slaktköerna, säger Fredrik Sundblad, platschef och inköpschef på Gotlands Slagteri.

Årets slaktsituation startade redan efter förra årets torra sommar och redan i våras var kötiderna långa, med väntetid till och med februari 2019. Dessa kötider kom att förlängas ytterligare efter den extrema torkan denna sommar. Senast det var en liknande torka var 1959, men inte ens då var situationen lika omfattande.

– Detta kommer att ge effekt på antalet slaktdjur som med största sannolikhet kommer att minska.

Men att spå inför en eventuell köttkris nästa år kan man inte göra ännu. Fredrik Sundblad berättar att det beror helt på hur det vädret kommer att bli och att nederbörden spelar en avgörande roll.

Det är inte bara Sverige som drabbats av slaktkrisen – utan även Danmark och fler platser i norra Europa. Torkan i norra Europa kommer att påverka livsmedelsmarknaden.

Vanligtvis brukar flertalet fastlandsbaserade leverantörer hämta slaktdjur på Gotland men detta år har antalet hämtningar sjunkit drastiskt jämfört med tidigare år och livsmedelsföretaget Ello i Lammhult, tidigare Ello-Livs har i år hämtat 300 djur färre än 2017.

Nu samarbetar alla aktörer på Gotland för att minska de negativa konsekvenserna och framför ligger nu bland annat LRF:s informationsmöte den 21 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!