2 000 aktieägare satsar på vindkraften

På mindre än ett år har Slitevind AB fått nära 2 000 nya aktieägare. Men trots att 2019 blev ett rekordår blir de utan utdelning.

  "Det är bara roligt att så många är intresserade av bolaget" säger Slitevinds vd Jonas Dahlström. På ett år har man fått nära 2 000 nya aktieägare.

"Det är bara roligt att så många är intresserade av bolaget" säger Slitevinds vd Jonas Dahlström. På ett år har man fått nära 2 000 nya aktieägare.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Slite2020-04-22 13:45

I maj förra året introducerades Slitevind på Nasdaq-börsens lista för mindre företag som vill växa. Då hade bolaget 330 aktieägare. Nu är de 2 200.

– Det är mest svenskar som köpt aktier, och bland dem många gotlänningar som är intresserade av att placera pengar. Det är bara positivt, tycker vd Jonas Dahlström.

Med fortsatt utveckling har Slitevind snart lika många aktieägare som Gotlandsbolaget, som är gotlänningarnas ”folkaktie”. Men någon lika storslagen stämma planeras inte – i alla fall inte årets den 14 maj.

– Med tanke på virusläget så förbereder vi att sända stämman på länk, säger Jonas Dahlström.

Stämman väntas ge klartecken att ge ut ytterligare 600 000 aktier, en möjlighet som ska finnas om någon intressant investering dyker upp.

– Vår ambition är att växa med 5-10 procent per år, och att vi ska prioritera investeringar före aktieutdelning de närmaste åren, säger Jonas Dahlström.

Därför är förslaget till stämman att inte ha någon aktieutdelning, trots att Slitevind har ett rekordår bakom sig med en vinst på 18,7 miljoner kronor.

2019 var ett bra år med mer vind än väntat och ett relativt högt elpris. I år har elpriset gått ner. Jonas Dahlström tror att 2020 kan bli tufft. Det verkar dock inte påverka intresset för aktien. Vid introduktionen på Nasdaq var kursen 35 kronor. Den steg sedan och var i februari uppe över 90 kronor. Därefter har Slitevind, som alla andra aktiebolag, drabbats av coronaeffekten. Nu kostar aktien kring 60 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!