Apotekskajen klar för användning

Cementas behov av att ta emot kalksten från fartyg fick regionen att rusta upp Apotekskajen i Slite. Projektet som blev klart under hösten blev billigare än budgeterat.

Apotekskajen före ombyggnationen.

Apotekskajen före ombyggnationen.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Slite2022-12-24 10:01

Året som gått

Den tidigare osäkra situationen för Cementas kalkbrytning fick företaget att höra av sig till Region Gotland för att undersöka möjligheten att använda Apotekskajen i Slite för att ta emot transporter av kalksten. Regionen beslutade sig för att göra en så kallad verksamhetsanpassning och tekniska nämnden fick ett tilläggsanslag på 15 miljoner kronor för att bygga en så kalla roro-ramp, vilket vi rapporterade om i januari i år. Roro står för roll-on/roll-off.

Nu är kajen klar.

– Det innebär att för Cementas del finns det nu möjlighet att kunna nyttja den för att ta in insatsmaterial. Vi har skapat en möjlighet att kunna lossa last från en pråm med en hjullastare som man kan köra av och på, säger Mats Eriksson, regionens hamnchef.

Kostnaden för rampen blev knappt 14 miljoner, alltså något under budgeten på 15 miljoner kronor.

– Alltid när man lägger en sådan här budget finns det med att man ska kunna hantera viss typ av avvikelser. Men i det här fallet har vi lyckats hantera de risker som fanns och hade inte behov av att nyttja hela den budget som fanns för projektet, säger Mats Eriksson.

Han är noga med att poängtera att investeringen i Apotekskajen inte kommer att kosta skattebetalarna ett öre.

– Vi har ett avtal med Cementa som innebär att det inte belastar skattebetalarna. Cementa betalar av det här på fem år. Under den tiden har de rätt att trafikera och nyttja kajen, säger Mats Eriksson.

Huruvida kajen kommer att användas eller inte är emellertid oklart. Nyligen stod det klart att Cementa, genom att beviljas det så kallade korta tillståndet, får lov att bryta kalksten i Slite under de kommande fyra åren.

Marcus Laurent, projektledare vid Cementa, bekräftar att det är osäkerheten i tillståndsprocesserna som gjort att man blickat mot kajen, men att det nu är osäkert hur mycket den behövs.

– Den kan ses som en säkerhet, det primära för oss är alltid att lossa eget material på den egna kajen.

Därmed går det inte att säga hur mycket, eller lite, kajen kommer användas.

– Enligt avtalet med regionen får den användas för upp till 90 anlöp per år, så det kan bli allt emellan 0 och 90, säger Marcus Laurent, som är nöjd med att allt nu är på plats.

– Projektet började i september 2021 och nu ett år senare är det helt klart. Det är väldigt kort tid för den typen av projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!