Bakslag för Cementa
Cementa får fortsätta bryta sten i Västra brottet och File Hajdar i ytterligare 10 år. Bolaget hade sökt tillstånd för 20 år, men domstolen slår fast att Slites dricksvatten måste säkras.
Kommunen har påpekat att man kommer att ha ett kraftigt ökat behov av vatten de kommande åren och det står i konflikt med riskerna som kalkbrytningen innebär. Brytningen innebär att grundvattennivåerna sänks.
Ja och nej
Det nuvarande tillståndet löper ut i oktober nästa år och ger bolaget rätt att ta ut mellan 3 och 3,8 miljoner ton sten i Västra brottet och på File Hajdar. Mängden sten kommer att vara densamma under de kommande tio åren.
Länsstyrelsen tillstyrkte ansökan men lyfte fram risken för att 150 mer eller mindre hotade växtarter, skulle kunna få sina livsbetingelser påverkade. Främst då genom påverkan på vattenföringen i marken. Myndigheten påpekade också riskerna för grundvattnet om bolaget skulle bryta till år 2031. Kommunen varnade också för vattenproblematiken, men tillstyrkte brytning till 2021.
Cementa menade att det dels inte var någon fara för Slite dricksvatten, dels att man på allvar borde utreda hur samhället skulle kunna nyttja det vatten som årligen pumpas ut i havet från stenbrytningen.
Ingen lösning
Domstolen skriver: "...att det finns en påtaglig risk för att kommunens vattenförsörjning kan komma att påverkas negativt. Det finns inte heller någon lösning för hur vattenförsörjningen vid sådana förhållanden ska lösas.
Enligt miljödomstolen är det mycket angeläget att kommunens behov att säkerställa sin vattenförsörjning på denna del av Gotland uppfylls."
Tillståndet reglerar också bullret från täkterna och hur bolaget ska hantera grundvattnet som tränger in i brottet.
Cementa ska betala kommunens rättegångskostnader på drygt 260 000 kronor och kostnaderna för en privatperson med 13 600 kronor. Domen kan överklagas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!