Bertil upplevde dramatiken i Peking

För Bertil Larsson är den 4 juni ett speciellt datum. Han var i Peking när massakern på Himmelska fridens torg inträffade och upplevde demonstranter, stridsvagnar och skottlossning.

Bertil Larsson åkte till Kina för att representera Geab vid en konferens, men hamnade mitt i upploppen i Peking. Med egen kamera dokumenterade han demonstrationerna. På den översta av de små bilderna poserar han själv på torget.

Bertil Larsson åkte till Kina för att representera Geab vid en konferens, men hamnade mitt i upploppen i Peking. Med egen kamera dokumenterade han demonstrationerna. På den översta av de små bilderna poserar han själv på torget.

Foto: Per Leino/Bertil Larsson

Slite2020-06-04 13:07

Många drar paralleller mellan de senaste protesterna i Hong Kong och händelserna i Peking 1989. För Bertil Larsson går tankarna dit varje år så här i början av juni.

– Jag var där när det hände, säger han. 

Nu är Bertil 94 år och sitter i karantän hemma på Tullhagsgatan. Till Slite kom han praktiskt taget sjövägen 1956. Geab sökte personal, så han mönstrade av fartyget som anlöpt hamnen. Utbildningen som sjöingenjör passade för att ta sig an elbolagets maskiner.

Vi ses över en kopp kaffe i trädgården för att prata om resan till Kina. När vi är framme vid 1989 hade Bertil Larsson avancerat från maskinist till driftchef vid Geab. Genom att åka på den internationella organisationen Cimacs konferenser höll han sig uppdaterad. Det blev många resor utomlands.

– Jag var i Warszawa 1983 när Johannes Paulus II gjorde sitt första besök i hemlandet efter att han utsetts till påve. Det var en fantastisk folkfest när påven välsignade polackerna.

Sex år senare ordnade Cimac konferens i Tianjin, en stad 14 mil sydost om Peking. Som vanligt skulle mötet hållas i början av juni, trots att Kina under våren upplevt stora demonstrationer.

– Vi var två som skulle åka från Geab, men min kollega backade ur. Han tyckte det var för bråkigt i Kina.

Bertil Larsson åkte dock med det skandinaviska sällskap som den 31 maj landade i Peking. Några dagar i huvudstaden väntade innan konferensen i Tianjin började.

– Vårt sällskap körde förbi Himmelska fridens torg flera gånger. Det var ett rent kaos där.

För att komma närmare händelserna hyrde Bertil Larsson cykel. Från hotellet var det en halv mil till torget.

– Demonstranterna hade barrikaderat vägen med bussar, men med cykel gick det att ta sig fram.

På Himmelska fridens torg var det kaotiskt.

– Demonstranterna hade varit där länge. Det fanns massor av tält och man hade rest en hög kopia av frihetsgudinnan.

När Bertil Larsson kom tillbaka till hotellet hade bussar ställts upp som barrikad utanför. Vid tretiden på natten hördes skottlossning.

– En stridsvagn hade fått motorstopp och demonstranter kastade brandbomber. Andra stridsvagnar sköt med kulsprutor när de kom till undsättning.

Kinesisk tv rapporterade ingenting, men på hotellet kunde Bertil Larsson följa utvecklingen via en tv-kanal från Hong Kong.

Natten till den 4 juni 1989 gick militären till attack, en händelse som kallats massakern på Himmelska fridens torg. Uppgifterna om döda varierar allt från några hundra till flera tusen.

Dagen efter varnade svenska ambassaden Bertil Larsson för att lämna hotellet. Konferensarrangören utlovade dock en säker busstur till Tianjin.

– Bussen tog omvägar och vi förbjöds att fotografera. Det hade varit ordentliga strider och jag såg bland annat fyra utbrända stridsvagnar.

Ambassaden kom med nya uppmaningar och såg helst att den skandinaviska delegationen tog sig hem via Hong Kong eller Singapore, i stället för att ta sig tillbaka till Peking.

– Halva sällskapet tog andra vägar, men jag åkte hem via Peking med ett SAS-plan som ambassaden chartrade.

Efter händelserna 1989 har Bertil Larsson följt utvecklingen i Kina med stort intresse, och på senare tid även utvecklingen i Hong Kong.

– Varför hjälper inte USA de i Hong Kong, frågar sig Bertil och tillägger:

– Kina är en förskräcklig diktatur. Jag tror det är väldigt svårt att få en demokratisk utveckling i landet.

Protesterna

Trots att kommunistpartiet förbjöd det så inledde 150 000 arbetare och studenter demonstrationer i Peking i slutet av april 1989. I maj blev Himmelska fridens torg högkvarter för upp emot 3 000 demonstranter som krävde demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och pressfrihet.

Den 20 maj infördes undantagstillstånd och demonstrationerna förbjöds. Den 4 juni gick militären till attack med tårgas och skarp ammunition. Hur många som dödades är oklart. Kinas regim ansåg att insatsen var nödvändig.

Karta: Slite
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!