Den 18 november beslutade regeringen, med stöd av den tillfälliga lag riksdagen antagit, att ge Cementa tillstånd för fortsatt brytning till och med den 31 december 2022. Beslutet har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen av Urbergsgruppen, Svenska naturskyddsföreningen samt Naturskyddsföreningen på Gotland.
Urbergsgruppen krävde att regeringens beslut skulle inhiberas, det vill säga upphävas omedelbart, medan rättsprövningen pågick. Nu avslår Högsta förvaltningsdomstolen kravet på inhibition.
– Inga beslut känns givna numera, så jag kan inte säga att det var väntat. Men det är såklart en stor lättnad. Nu kan vi koncentrera oss på annat, säger Cementas fabrikschef Matilda Hoffstedt.
Domstolen har vägt två frågor mot varandra. Urbergsgruppen hävdade att brytningen riskerar att leda till omfattande skador som inte kan återställas om beslutet upphävs senare. Mot detta ställer domstolen det som sägs i förarbetena till den tillfälliga lagen, som motiveras med att ett uppehåll i Cementas verksamhet riskerar att snabbt leda till en brist på cement vilket skulle kunna medföra allvarliga samhällskonsekvenser.
När de två motstående intressena vägs mot varandra anser domstolen att inhibition endast ska meddelas om det föreligger en hög grad av sannolikhet för att regeringens beslut vid den slutliga prövningen kommer att upphävas. Och det är för tidigt att säga, anser domstolen, eftersom rättsprövningen innehåller flera komplicerade frågor.
Det är ännu möjligt att överklaga regeringens beslut.
– Rättsprövning går att begära tre månader efter ett regeringsbeslut. Tiden för beslutet om Cementa löper ut om några dagar. Innan dess är det inte möjligt att säga hur lång tid det kommer att ta att handlägga ärendet, säger justitiesekreterare Mårten Olsson.
Medan det tillfälliga tillståndet löper har Cementa genomfört samråd om en ny ansökan som bolaget är på väg att lämna in.
– Det är ännu en del som ska sammanställas, men jag räknar med att vi kommer att lämna in vår ansökan under våren, säger Matilda Hoffstedt.
Under tiden pågår brytning av Cementas egen sten. Dessutom får fabriken även med kalksten från Nordkalks brott i Klinthagen, som förs till Slite både med lastbil och fartyg.
– Vi importerar även kalksten från vår täkt i Kunda i Estland. Genom det kan vi hålla normal produktionstakt, säger Matilda Hoffstedt.