Boende träffade Cementas experter på stormöte

Allmänheten var i fokus när Cementa bjöd till öppet hus. "Alla är oroliga över ovissheten", säger Ingun Wistedt, boende i Slite.

Många intresserade kom till Slite ishall för att få information kring den pågående situationen med Cementa.

Många intresserade kom till Slite ishall för att få information kring den pågående situationen med Cementa.

Foto: Henrik Radhe

Slite2021-11-10 19:29

Cementa vill utöka täkterna vid Filehajdar och det Västra brottet. Det handlar om totalt 15 hektar och bolaget vill söka tillstånd om att bryta under fyra år. Bolaget har bjudit in till samråd som pågår till den femte december. Under onsdagen hölls öppet hus i Slite ishall för allmänheten.

– Det är jätteviktigt för oss att de som bor i närheten och har synpunkter och frågor får komma hit och få svar på de frågorna, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt som var på plats under öppet hus i Slite ishall.

Cementa har sedan den första november inte något förnyat tillstånd att bryta kalk vid brotten i Othem. Däremot finns 700 000 ton sten lagrat och på måndag börjar man komplettera med sten från Nordkalk. Den kommer köras från brottet vid Storungs till Slite med lastbil. Sex lastbilar i timmen med sten kommer köras mellan 07-18. Eventuella bullernivåer kommer inte överträdas, menar trafik- och bullerexperten Dag Hersle. 

– Det är förvånande hur lågt bullret blir. Det kan upplevas som en stor ökning med sex lastbilar i timmen, men jämfört med fastlandsvägar är det exceptionellt låga siffror. De allra, allra flesta kommer inte märka någon skillnad, säger han.

Danskonstnären och Sliteboenden Helena Högberg tog tillfället att bilda sig en egen uppfattning kring det nya tillståndet.

– Det är en demokratisk process det här. Då kan man få information för att kunna ta ställning vilket jag är här för att göra i dag. Jag tycker det är en medborgares plikt att komma hit och informera sig, säger hon.

Hon flyttade till Slite 1985 och menar att Cementa är starkt kopplat till Slites identitet.

– Cementa var motorn i samhället när jag var här som liten och sedermera flyttade hit. Slite var ingen badort som Ljugarn, det var ett levande samhälle. Det uppskattade jag väldigt mycket och därför är det en svår fråga det här.

Samrådsprocessen är öppen under en månads tid. Efter det ska bolaget samla informationen innan en tillståndsansökan lämnas till mark- och miljödomstolen. I början av nästa år vill fabrikschefen att tillståndet ska skickas in. 

– Väldigt tidigt på 2022 vill vi kunna lämna in tillståndsansökan, säger hon. 

Därefter väntar en tillståndsprocess, som Matilda Hoffstedt tror ska ta ungefär ett år. 

– Eftersom vi söker för ett så pass begränsat område den här gången så räknar vi med att det ska gå igenom ganska smidigt. Vi vill ha verkställningsförordnande och dom innan 2022, säger hon.

Ingun Wistedt har bott i Slite sedan 80-talet. Hon är orolig för vad som kommer hända härnäst. 

– Att allt stängs ned med så kort varsel är vansinnigt. Jag vet inte vad jag ska tycka längre. Det påverkar hela Slite. Alla är oroliga över den ovissheten som just nu råder, det handlar inte längre om man är för eller emot stenbrytningen, säger hon.

Kirsten Åkerman, tidigare regionchef för Svenskt näringsliv på Gotland, var på plats för att få en bredare uppfattning.

– Cementa påverkar näringslivet både direkt och indirekt på Gotland och Slite. Det är ju ett samhälle som är starkt präglat av industrin under en väldigt lång tid, säger hon och fortsätter: 

– Det som det finns en oro kring nu är: "Var ska det här ta vägen?". Det finns tydliga röster för och emot stenbrytning, men också en väldigt stor andel människor som är varken eller. Många i den sistnämnda gruppen tror jag vill veta hur vi ska lösa den här situationen på bästa sätt här och nu. 

Cementas tillstånd

Samtidigt som Cementa väntar på besked från regeringen lämnar man in en förnyad ansökan om fortsatt brytning, under en kortare tid på tre till fyra år.

Innan ansökan lämnas in bjuder företaget in till samråd. Under onsdagen arrangerades öppet hus kring denna ansökan om brytningstillstånd.

Den femte december avslutas samrådet och i början av 2022 vill Cementa lämna in ansökan som ska fungera som en brygga fram till nästa längre tillstånd för stenbrytning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!