De stora truckarna står stilla och allt är ovanligt tyst i brottet på Filehajdar. Personalen har tillfälligt fått andra arbetsuppgifter. Veckorna innan tillståndet löpte ut vid midnatt natten till måndagen utökade Cementa sin verksamhet kraftigt. Från att ha sprängt en eller två dagar i veckan sprängde man istället fem dagar i veckan. De stora högar med sten som man inte hann köra ut ligger nu lagrade i brottet.
– Det är ungefär 700 000 ton sten, säger fabrikschef Matilda Hoffstedt och berättar att hon på måndagen fattade beslutet att de kommande dagarna starta delar av verksamheten igen.
Hon och Cementa väljer att tolka länsstyrelsens svar på bolagets anmälan som att det är fritt fram att ta emot upp till 65 000 ton sten per månad på lastbil från Nordkalk. Samt att köra ut den egna sten som ligger lagrad i Filehajdarbrottet.
– Vi räknar med att starta krossen på torsdag igen. Eftersom vi får lov att krossa kommer vi att använda den här stenen, säger hon och tittar ut över högarna.
Någon timme före midnatt slogs elen av till pumparna som sett till att brottet inte vattenfyllts. Hur fort vattnet stiger i brottet vet ingen. Matilda Hoffstedt menar att det nu blir en kamp mot klockan att hinna få ut de 700 000 ton sten som hon bedömer ska räcka för att köra fabriken i tre månader till, januari ut.
– Vi pumpar inte längre ut något vatten i Östersjön, säger hon och visar de svarta rör som tidigare lett ut vattnet från brottet.
Flera veckors utökad verksamhet, medan tillståndet ännu fanns kvar, har dock påverkat vattnet i Anerån.
– Hela sista året har det flödat rakt ut i ån, det vräker ut tjock gegga, säger Cathrine Andersson, boende snett över brottet i Hejnum.
Det har hon rapporterat till länsfiskekonsulent Peter Landergren på länsstyrelsen, som haft dialog med Cementa om detta i flera månader.
– Det är kalkmjöl från truckvägen som färgar vattnet vitt i ån som rinner ut i Bogeviken, säger han.
Oro finns också för vad som ska hända sedan pumparna stängts av i brottet.
– Skulle brottet till delar vattenfyllas är det klart att det kan öka grumlingen, säger Peter Landergren och menar att även sprängämnesrester och nitrater kan finnas kvar.
I flera omgångar har Cementa fått föreläggandet kring Anerån.
– När vi ökade transporterna räckte inte våra åtgärder till. Det är något som vi ska titta på när vi kommer igång igen, säger Matilda Hoffstedt.
Hon är övertygad om att regeringen kommer att ge ett tillfälligt tillstånd inom de närmaste veckorna.
– Samtidigt söker vi ett kortare brytningstillstånd för tre till fyra år. Under nästa år kommer vi att lämna in en tillståndsansökan för längre tid, omkring 20 år. Ska vi kunna fortsätta våra satsningar i mångmiljardbelopp måste vi ha garantier för framtiden, säger Matilda Hoffstedt.
Under måndagen hade en del av Cementas 250 anställda fått andra arbetsuppgifter, som löpande underhåll i vad man betraktar som ett tillfälligt driftstopp. Peter Björk är vice ordförande för Metallklubbens omkring 100 anställda vid fabriken. Han funderar kring framtiden, även om regeringen beslutar att brytningen får fortsätta.
– Risken är att alla som köper mycket cement söker upp andra länder och leverantörer, och att ingen vill ha cementen från Slite, säger han och menar att osäkerheten kring leveranserna påverkat företaget negativt.