Cementa: "Livet är nästintill som vanligt"

En liten nedgång i orderingång och produktion men i stort har Cementa och de drygt 200 anställda i fabriken klarat sig bra under coronakrisen.

Cementas fabrik i Slite har hittills inte påverkats särskilt mycket av coronapandemin, enligt fabrikschefen Fred Grönwall.

Cementas fabrik i Slite har hittills inte påverkats särskilt mycket av coronapandemin, enligt fabrikschefen Fred Grönwall.

Foto: Malin Stenström

Slite2020-08-24 08:47

Många företag har haft och har det svårt under coronapandemin men Cementa i Slite är klarat sig så gott som opåverkade. Slitefabriken är en prioriterad anläggning inom Heidelbergkoncernen, där Cementa ingår, och är i princip alltid fullbelagd, enligt Fred Grönwall, fabrikschef på Cementa.

– På marknadssidan ser vi en liten nedgång och ligger lite lägre i volym. Nedgången är än så länge marginell, det handlar om några få procent, livet är nästintill som vanligt. Lite längre fram kan det sjunka med ytterligare några procent, säger han.

Även när det gäller sjukdomsfall har de över 400 personer, inklusive underleverantörer, som jobbar i och kring fabriken klarat sig bra. Fred Grönwall menar att det beror på att företaget var snabba med att vidta åtgärder som att tjänstemännen jobbar hemifrån, att vara väldigt restriktiva med besök till fabriken och att bara ta in entreprenörer utifrån om det är absolut nödvändigt.

– Ett fåtal personer har konstaterats smittade. Sedan har ett antal haft symtom men då har de satt sig i karantän hemma och vi har kunnat förhindra någon vidare spridning, säger han och fortsätter:

– Vi har varit uthålliga med de nya rutinerna, det har varit en framgångsfaktor.

Men Cementa har ändå märkt av pandemin, till exempel när det gäller de fartyg som fraktar cementen från Slite och bränslen och varor till fabriken. Till det negativa hör att det varit svårare att få hit reservdelar. 

– Det har varit betydligt längre leveranstid på en del reservdelar, framför allt på sådant som kommer från Kina och Asien, säger Fred Grönwall.

Till det positiva hör att frakterna varit billigare och det är god tillgång på fraktfartyg.

En annan effekt är något som även sjukvården råkat ut för.

– Visst skyddsmaterial som vi använder på fabriken, som visir och andningsskydd har varit svårt att få tag i. Vi har fått tänka om lite grand och verkligen hushålla med dem. Efter att vi skänkte en del skyddsutrustning som vi hade i lager till lasarettet har vi fått hålla hårt i det vi har kvar, säger Fred Grönwall.

På kort sikt väntar han sig inga större förändringar.

– Det ser väldigt bra och stabilt ut inför hösten. Det kommer att vara goda uttag och god drift på fabriken. Mer detaljer än så vill jag inte gå in på.

På lite längre sikt kan pandemin dock påverka tillgången på bränsle till fabriken.

– Det kan bli svårare att få tag i biobränsle i rätt volymer och med rätt egenskaper.

FOTNOT: Artikeln är korrigerad. Enligt Cementas uppgifter har man cirka 230 anställda men sysselsätter omkring 430 inklusive underleverantörer och transportörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!