Cementa om nytt planerat naturreservat: "Dålig tajming"

Cementa menar att länsstyrelsens planer på att utvidga naturreservatet i Filehajdar äventyrar framtida tillstånd för kalkbrytning.

Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb är kritisk till länsstyrelsens förslag.

Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb är kritisk till länsstyrelsens förslag.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Slite2021-11-01 11:02

Mitt i den cementkris som kan bryta ut efter den 31 oktober när Cementas tillstånd för brytning av kalksten löper ut har nu länsstyrelsen planer på att utvidga naturreservatet Filehajdar. Naturreservatet ligger nära Cementas verksamhet. Tidpunkten för att lägga fram förslaget om en utökning av reservatet tycker Cementa är illa vald.

– Jag måste säga att jag tycker att tajmingen är väldigt dålig. Både vi och länsstyrelsen har fullt upp med att hantera pågående och kommande prövningar. Dessutom går målbilden som länsstyrelsen kommunicerar med förslaget stick i stäv med att vi ska kunna ha svensk cementindustri i landet, kommenterar Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb.

Det nuvarande reservatet i Filehajdar inrättades 1997. Det var från början tänkt att omfatta cirka 200 hektar. Men det blev 10 hektar. Den nu planerade utvidgningen rör ett område på 169 hektar och syftet är: "att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer, återställa värdefulla naturmiljöer och återställa livsmiljöer för skyddsvärda arter". Bland annat hoppas länsstyrelsen att de rödlistade arterna nipsippan och väddnätfjärilen ska gynnas. Förslag till beslut har nyligen skickats ut på remiss till berörda sakägare, däribland Cementa. 

Remisstiden går ut 12 december. Cementa uppger att man ska, men ännu inte har, svarat på remissen. Däremot har bolaget skrivit till näringsdepartementet och varnat för hur en utvidgning av reservatet kan påverka cementindustrin. 

– Konsekvenserna är av nationellt intresse och det är därför också relevant att vår regering får kännedom om att förslaget lagts fram, säger Karin Comstedt Webb och fortsätter:

–Vi noterar också att förslaget innebär att man inte kommer att ha förutsättningar att bedriva vetenskapligt arbete inom området för de här naturtyperna och arterna som vi har bedrivit forskning kring väldigt länge. Så även det går stick i stäv med att hitta lösningar för hur vi kan samexistera med höga naturvärden.

Länsstyrelsen skriver i förslaget till beslut att det behövs ett betydligt större skyddat område i Filehajdar för att arter ska kunna överleva långsiktigt. Därför ska utvidgningen ses som "ett delsteg i ledet mot ett stort, sammanhängande skyddat område på Filehajdar". Men i dagsläget ser man inget direkt hot mot marken och väljer därför att avvakta tills "prövningen om kalkbrytningen är avgjord".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!