Cementa: svavellukten kommer från skorstenen

Svavellukten som besvärat boende är kopplad till förbränningen och utsläpp via skorstenen, skriver Cementa i ett svar till länsstyrelsen efter klagomål från boende. Upplag i ett stenbrott menar bolaget inte har med saken att göra.

Aluminiumoxid till vänster på bild och järnoxid till höger, uppger Cementa att högarna innehåller. Svavellukten kommer från förbränningen via skorsten, enligt bolaget.

Aluminiumoxid till vänster på bild och järnoxid till höger, uppger Cementa att högarna innehåller. Svavellukten kommer från förbränningen via skorsten, enligt bolaget.

Foto: Privat

Slite2021-07-28 09:30

Samtidigt som Cementas framtid diskuteras intensivt på nationell nivå, sedan mark- och miljööverdomstolen avvisat bolagets ansökan om fortsatt brytning av kalk-och märgelsten i Västra brottet och File hajdar, så fortgår produktionen i Slite. Och samtidigt som cementproduktionen än så länge rullar på så pågår också flera processer som rör Cementas miljöpåverkan i olika avseenden.

En vecka in i juli anmälde Cathrine Andersson, bosatt intill Cementas stenbrott, företaget till länsstyrelsen i vad hon rubricerade som en orosanmälan. Hon framhöll att förbipasserande besvärats av en obehaglig stark svaveldoft och ställde frågan om det kunde ha orsakats av upplagsmassor i brottet.

Länsstyrelsen har också fått ta emot klagomål i år, liksom tidigare år, från boende på dålig luft. Sonja och Lars-Inge Söderberg, som har cementfabriken tvärs över gatan från där de bor, noterar inte bara svavellukt utan också "kalkregn" och koldamm.

– Det är sämre än på länge säger Lars-Inge Söderberg, som själv arbetat många år på fabriken.

Och Sonja Söderberg är rejält less på luftföroreningarna:

– Jag vill inte äta växter som odlats här, säger hon.

Anmälan och klagomålen fick länsstyrelsen att förelägga Cementa att svara på ett antal frågor, inte minst om svavellukt under framför allt vecka 26. Svar har nu inkommit. Högarna i brottet som Cathrine Andersson hade fotograferat innehåller bland annat aluminiumoxid och järnoxid. Svavelhalterna, uppger Cementa, är försumbara.

"Cementas bedömning är att lukten av svaveldioxid är helt kopplad till förbränningsprocessen och utsläppen via skorsten."

Bolaget har dock har inte kunnat identifiera störningar i processen som skulle kunna förklara svavellukten och drar slutsatsen:

"Det är därmed troligt att ogynnsamma väderförhållanden, såsom lufttryck, vindriktning och temperaturskillnader, utgör den huvudsakliga orsaken för olägenheterna dessa dagar."

Cementa skriver att man ser allvarligt på klagomålen, men att man hållit sig inom gällande värden. En extern konsultfirma ska utföra spridningsberäkningar avseende svaveldioxidkoncentrationer i närliggande omgivning till fabriken. Arbetet har påbörjats, och spridningsberäkningarna väntas vara klara under september månad 2021, uppger Cementa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!