– Det är viktigt att följa givna tillstånd, så vi hade beredskap för att stoppa produktionen, bekräftar fabrikschefen Matilda Hoffstedt.
Onsdagens beslut ger Cementa ett kort andrum. Redan på tisdag kommer nästa dom om ett tillstånd för fyra år.
– Domen på tisdag är viktigare, och ännu viktigare är det långsiktiga tillståndet. Det skulle absolut vara allvarligt om vi inte får tillstånd att fortsätta, säger Matilda Hoffstedt.
Högsta förvaltningsdomstolen har i sin rättsprövning kommit fram till att regeringens beslut att förlänga Cementas tillstånd inte bröt mot någon rättsregel. Det väcker oro hos Naturskyddsföreningen medan byggbranschen fortfarande ser en annalkande cementkris.
– Speciallagen var nödvändig för att lösa den akuta situation som uppstod kring cementförsörjningen, säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong i ett pressmeddelande.
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten välkomnar också domen, men påpekar samtidigt att den inte löser cementkrisen.
– Cementkrisen är långt ifrån över. I tider av osäkerhet och oro i omvärlden blir det extra viktigt att Sverige har en fungerande självförsörjning. Här spelar Cementas produktion på Gotland en central roll, säger han i ett pressmeddelande där man samtidigt talar om att 160 000 byggjobb kan gå förlorade under 2023 om Cementa inte får ett nytt tillstånd av mark- och miljödomstolen.
Hos Naturskyddsföreningen gäller oron helt andra saker. Föreningen anser att domen ger regeringen klartecken att snabbt utfärda skräddarsydda lagar åt verksamheter som domstolarna stoppat av miljöskäl.
– Domen visar att regeringen kan åsidosätta miljölagstiftningen för verksamheter som har den allra största miljöpåverkan. Det är mycket oroande eftersom hela miljö- och klimatarbetet baseras på att miljölagarna gäller för alla verksamheter och att domstolarnas självständighet respekteras, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
Föreningens chefsjurist Oscar Alarik anser att den grundläggande maktdelningen mellan politiker och domstolar inte längre är självklar:
– Domen är upprörande eftersom maktdelningen är grundläggande i en rättsstat. Det är oroande att grundlagen inte innebär ett skydd mot att regeringen kan ändra ett domstolsbeslut.
Greenpeace anser att regeringen åsidosatt grundlagen, och att domen sänder signaler att stora företag kan få undantag och specialsydda regler.