Cementa höll på fredagen presskonferens med anledning av sin täktansökan i Slite och den framtida cementförsörjningen i Sverige. En åtgärd som presenterades är ett nytt avtal med Nordkalk.
Kalksten ska transporteras från Storugns till Slite med lastbilar och båtar, men främst via lastbil.
– Det blir mer miljöbelastande och sämre ur hållbarhetssynpunkt än ordinarie stenbrytning, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef inom Cementa och Heidelberg Cement norra Europa.
Inledningsvis kommer 30 000 ton sten per månad att köpas in, från november trappas mängden upp till upp mot 200 000 ton per mångad. Enligt Cementa är det årliga behovet, för att säkra svensk cementförsörjning 2,5 miljoner ton per år.
Ett problem som måste lösas är en del tillstånd som ännu saknas. Det handlar om en lösning med "logistiska utmaningar, ledtider för inkörning och upprampning, som förutsätter myndighetsgodkännande samt försämrar verksamhetens kapacitet".
Cementa arbetar med tre olika juridiska åtgärder för att få tillstånd att bryta kalk på Gotland.
– Det kommer vara avgörande att vi får det akuta brytningstillståndet på plats, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och Heidelberg Cement norra Europa.
Det var för ett par veckor sedan som beskedet kom i Högsta domstolen (HD). Domstolen nekade då Cementa prövningstillstånd vilket innebar att Mark- och miljööverdomstolens beslut från i somras där Cementas konsekvensanalyser av 20 års fortsatt kalkbrytning i Slite underkändes stod fast.
Förutom ett akut brytningstillstånd som man ansökt om hos regeringen så ansöker Cementa om ett kortare tillstånd liksom ett längre tillstånd. Den ansökan ska lämnas in under 2022.
– Vi ser att längre tillstånd är nödvändigt för vår cementförsörjning. Det här uppnås genom att vi tryggar råvarutillförseln, säger Karin Comstedt Webb.