– Beskedet från regeringen är ett viktigt steg i rätt riktning, men det betyder samtidigt att man skjuter frågan om svensk cementförsörjning framåt i tiden. Befintlig domstolsprocess klarar inte att lösa frågan inom den här korta tidsramen. Vi bedömer att det krävs ytterligare minst tre år för att slutföra befintlig tillståndsprocess. Därför borde regeringen ha öppnat upp för ett tidsbegränsat tillstånd på minst tre år, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa i ett pressmeddelande.
Enligt Cementa skulle man med ett tidsbegränsat täkttillstånd på tre år kunna bryta kalksten på begränsade ytor utan att påverka miljön.
– Att bedriva långsiktig industriell verksamhet innebär ett stort ansvarstagande för både miljön och lokalsamhället, säger hon och ger som exempel att Cementa kan bidra med dricksvattenförsörjningen genom att magasinera vatten.
Länsstyrelsen på Gotland yrkade att Mark- och miljööverdomstolen skulle avslå eller, i andra hand, avvisa Cementas ansökan om täkttillstånd. Det är länsstyrelsen som har tillsynen över Cementas verksamhet.
– Vi deltar inte i en diskussion om kommande regelverk men får vi ett lagförslag på remiss från regeringskansliet kommer vi naturligtvis att yttra oss över det. Tills vidare tillämpar vi nu gällande regelverk och kommer det nya regler respekterar vi dessa, säger Åke Mauritzson, som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen på Gotland.
Han vill inte yttra sig om vad det skulle innebära när det gäller deras tillsyn av företagets verksamhet.
– Det beror på vilka krav som är förenade med ett sådant tillstånd. Jag kan inte förutse det. Beslutar riksdagen om en ändring av reglerna för att möjliggöra tillfälliga täkttillstånd, blir nästa steg att Cementa kan ansöka om det, säger han.
Landshövding Anders Flanking tycker inte heller att det går att uttala sig om regeringens vilja att ge Cementa möjlighet att bryta kalk i ytterligare åtta månader på det gamla täkttillståndet. Det var miljö- och klimatminister Per Bolund som tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan som presenterade förslaget på tisdagen.
– Vi vet inte så mycket om detaljerna. För oss är det bara att avvakta och inte föregripa något just nu, sa Anders Flanking efter presskonferensen.
– Jag utgår från att regeringen vill lösa ett akut problem och som tjänsteman är jag noga med att inte värdera politiska förslag.