Sedan i september 2022 har Cementa driftsatt och testat ett vattenverk i miniatyr vid täkten på File hajdar. Satsningen är en del i bolagets ambition att vara med och stärka dricksvattenförsörjningen på norra Gotland.
– I det korta tillstånd på fyra år som vi fick beviljat i december så hade vi tagit med som ett villkor att vi ska färdigställa ett vattenverk under den perioden. Vi vill kunna supporta norra Gotland med dricksvatten, och vi har samtidigt som ambition att inget av vårt vatten ska behöva pumpas ut i Östersjön, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite.
Testet med det vattenverk i laboratorieskala som man nu alltså placerat vid brottet på File hajdar kommer att pågå hela våren, och förhoppningen är att man därefter ska ha kommit fram till en metod för att rena vattnet från täkten till dricksvatten.
– Vi har fått väldigt fina resultat än så länge, vilket känns mycket lovande. När vi valt en metod som fungerar är nästa fas att bygga ett fullskaligt vattenreningsverk, vilket kommer att ta några år. Vi räknar med att det är en investering på minst 70 miljoner kronor.
Matilda Hoffstedt berättar att det hela är ett samverkansprojekt med Region Gotland, men att det är Cementa som finansierar satsningen.
– Det är vi som bygger själva vattenverket, men regionen får ta driftskostnaden för det vatten som verket producerar som sedan används som dricksvatten.
Varför gör Cementa den här satsningen?
– Vi gör det dels för att vi behövde hitta en lösning så att vi slipper pumpa ut vattnet som rinner in i täkterna, och dels för att vi vill visa att vi kan bidra i samhället där vi finns och verkar.
Samtidigt som Cementa nu bedriver sin verksamhet i enlighet med det nuvarande brytningstillståndet så arbetar man även på en ansökan avseende ett tillstånd på uppemot 20 år. Enligt Matilda Hoffstedt kommer vattenverket att komma till användning oavsett utgång i den kommande juridiska processen.
– Antingen så beviljas det långa tillstånd som vi ska söka, och då får vi möjlighet att ta ut vatten ur täkten som får gå till vattenverket. Skulle det dock vara så att vi mot förmodan inte får något tillstånd så bildas det sjöar där vi brutit kalksten, och då kommer det att finnas vatten där som kan användas till dricksvattenproduktion.