Slitefabriken täcker tre fjärdedelar av den svenska marknadens behov. Skulle produktionen upphöra vid årsskiftet räknar branschorganisationen Byggföretagen med att det resulterar i 160 000 förlorade jobb och ett produktionsbortfall i ekonomin på 140 miljarder kronor under 2023.
Cementa behöver ett nytt tillstånd för att få fortsätta efter årsskiftet. I slutet av oktober håller mark- och miljödomstolen förhandling om bolagets ansökan om att få fortsätta bryta kalksten i Västra brottet och på File hajdar. När Cementa svarar på de yttranden som motparterna lämnat till domstolen framhåller man på nytt att produktionen är ett "allt överskuggande allmänintresse". Cementa ser flera problem med import av cement och påpekar dessutom att oron i omvärlden med stigande energipriser gör importen både dyrare och mer osäker.
Den fortsatta brytningen kommer att försämra grundvattenförekomsten Mellersta Gotland – Romas status. För att få tillstånd krävs dispens från vattenförvaltningsförordningen. Cementa anser att det stora allmänintresset motiverar en sådan dispens.
För att få dispens krävs dock att "alla genomförbara åtgärder ska vidtas för att mildra de negativa konsekvenserna för vattenförekomstens status" ska vara vidtagna. SGU (Sveriges geologiska undersökning) anser att den tätning (ridåinjektering) av Västra brottets täktvägg som regeringen beslutade om ska vara genomförd innan ett nytt tillstånd får tas i bruk. Totalt ska 1,5 kilometer av bergväggen tätas, något som Cementa sannolikt inte hinner göra i år. Cementa anser därför att ett nytt tillstånd måste få tas i bruk innan tätningen är gjord.
Det finns flera tecken på att det brådskar. Nuvarande tillstånd som regeringen beviljade löper ut vid årsskiftet. Cementa håller på att bygga upp ett lager med sten, men vill ändå att domstolen beslutar om ett verkställighetsförordnande. Det gör det möjligt att ta ett tillstånd i bruk även om det överklagas.
Inför förhandlingen har bolaget preciserat hur mycket man vill bryta: 6,1 miljoner ton vid File hajdar och 3,85 miljoner ton i Västra brottet. Brytningen blir 3,8 miljoner ton per år, vilket krävs för att hålla fabriken i full produktion.
Trots den brytmängden vill Cementa fylla på med sten från Nordkalk. Boende i Lärbro oroas över att trafiken genom orten kommer att öka med 500 procent. Enligt Cementa ökar den med som mest med 145 procent. Bolaget ser gärna att de trafiksäkerhetshöjande åtgärder som Trafikverket planerar att genomföra 2026 tidigareläggs.
Naturvårdsverket har efterfrågat åtgärder för de bostäder som utsätts för buller som överstiger gällande riktvärden. Cementa räknar med att det rör sig om 24 bostäder, och att det skulle kosta cirka 100 000 kronor per fastighet att sätta in exempelvis ljudisolerande fönster, bygga plank och plantera buskar. Bolaget vill dock inte vidta några åtgärder, eftersom man anser att bullernivån inte överstiger den så kallade åtgärdsnivån för befintlig bebyggelse.
Grundvattenförekomsten Mellersta Gotland – Roma kommer att påverkas. Däremot räknar Cementa med att det inte blir någon påverkan på grundvattenförekomsten Norra Gotland och Tingstäde träsk – och därmed inte Bulverket. Cementa tror heller inte att fortsatt brytning medför någon otillåten påverkan på Natura 2000-områden och med vidtagna skyddsåtgärder inte påverkar fridlysta arter negativt.