Sushi och surf – Slite beachboys nya satsning

Slite är underskattat – det tycker åtminstone grabbarna bakom flera restauranger på orten. Med sin tredje verksamhet, sushi på stranden, vill krögarna locka fler till norra Gotlands metropol. ”Vi vill att Slite blir nya Venice beach.”

Idén till Beachboy sushi kom när de satt på Sudersand och drack öl. ”Något sådant här borde finnas i Slite”, tänkte de.

Idén till Beachboy sushi kom när de satt på Sudersand och drack öl. ”Något sådant här borde finnas i Slite”, tänkte de.

Foto: Clara Wasell

Slite2024-07-25 10:50

Efter en helg med gassande sol har moln intagit himlen och regn hänger i luften. Men vädret är ingenting som stoppar Slite beachboys från att göra sig redo för ännu en dag i Gotlands växande pärla.

– Slite har allt: Restauranger, butiker, systembolag och Gotlands enda skärgård. Dessutom är det en bra utgångspunkt för den som vill upptäcka norra delen av ön.

Det menar Isak Fredriksson, Christopher Henning och Johan Danielsson som vill att orten ska bli ett turistmål i sig, inte ”bara någonstans folk åker för att det inte finns plats i Visby”.

– Just nu är det mest par som kommer hit. Vi vill få hit fler personer i vår ålder, som är mer intresserade av att dra på daytrips än att festa.

undefined
Med en nybyggd uteservering vid stranden är Beachboy sushi killarnas tredje satsning i Slite.

Isak, Christopher och Johan är redan en del av besöksnäringen i Slite. Johan och Christopher driver sedan tidigare både Fiskbaren och Strandbaren. Den första öppnade 2018.

– Då hade vi inte en enda gäst på tre veckor. Vi blev tvungna att frysa all fisk, säger Johan och skrattar.

Numera är Fiskbaren en etablerad del av kvarteret. Beachboy sushi blir deras tredje satsning, med Isak Fredriksson som kommunikationsansvarig.

– Vi frågade oss vad som saknades här och kom fram till att det är riktigt nice sushi, säger Christopher.

undefined
Krögarna Johan Danielsson, Christopher Henning och Isak Fredriksson har känt varandra i många år. Ingen av dem är från Gotland, men tillbringar somrarna i Slite.

Beachboy sushi ligger beläget precis intill stranden med utsikt över vattnet. Sånär som på tre tappra själar längst ut på bryggan är strandkanten dock öde. Som många andra restauranger på ön är även denna beroende av vädret.

– På Fiskbaren tar folk bara med sig maten hem om det regnar. Det är värre här, konstaterar Johan.

Vid svalare temperaturer är verksamheter som Strandbaren och Beachboy sushi inte optimala. Det märkets inte minst förra sommaren, som bjöd på många molniga dagar. Vid bra väder kan det dock tvärtom ”smälla över en natt”.

undefined
Från taket på restaurangen har man utsikt över både stranden och campingen på andra sidan.

På senare år har killarna märkt hur Slite växt.

– När jag var femton och tillbringade min första sommar här var det inte en käft på stan. Nu kan man ju kan knappt handla i mataffären för att det är urplockat, säger Christopher.

Utöver att driva restaurangen har han och Johan dessutom byggt hela uteserveringen på egen hand, till stor del av gamla lastpallar.

– I vanliga fall hackar jag lök och Christopher åker skidor, så det tog ju sin lilla tid att bygga, säger Johan.

Namnet Beachboy sushi är en hommage till den tidigare verksamheten på platsen – en uthyrning av vattenutrustning, med samma namn, där Christopher arbetade som tonåring.

– När jag och mina polare stod på stranden och hyrde ut kajaker var vi ju små boys, så då fick det bli Beachboys. Det är fint att det fått leva vidare.

undefined
"Vad vi vet är vi den enda sushirestaurangen norr om Visby", säger killarna efter att ha dubbelkollat Google maps.

Utöver namnet har killarna även tagit över själva konceptet. Vid sidan av restaurangverksamheten finns kajaker, surfbrädor och optimistjollar att hyra. Christopher, Johan och Isak har alla tillbringat många somrar runt Slite skärgård och delar gärna med sig av sina bästa tips.

– Ön Majgu är vår go to. Vi drar alltid dit när vi är lediga och kollar solnedgången. Det är en fristad.

Trots att de har tillbringat många somrar i Slite, finns inga planer på att sluta. I år bor de ”sju personer på varandra” i ett hyrt hus och genom åren har både tält, husvagn och ett gammalt postlager fungerat som personalbostäder.

– Det är så fint att alla samlas här varje år, vi är som en sommarfamilj. Den grejen kommer jag aldrig bli mätt på, säger Isak.

undefined
Tsogtoo och Erik arbetar i köket på Beachboy sushi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!