Gruppen "Vårt grundvatten – vår framtid", som hade fått polistillstånd att demonstrera, vill lyfta frågan hur det gotländska grundvattnet ska skyddas om kalkstensbrytningen vid Cementa ska utökas.
På eftermiddagen samlade de omkring 200 personer i centrala Slite för att gå ett varv genom samhället och vidare mot utsiktsplatsen vid stora brottet.
En av dem var ärkebiskop emeritus K.G. Hammar, vars fru har ett torp på norra ön där han tillbringar mycket tid.
– Grundvatten och de globala utsläppen är en jätteviktig frågeställning. Det är klockrent för mig att vara med här, säger han.
Bland demonstranterna fanns också Ethel Forsberg, före detta generaldirektör för Kemikalieinspektionen.
– Utan vatten inget liv, vårat grundvatten är jätteviktigt att skydda. Om Cementa får igenom sin ansökan skulle enligt Naturvårdsverket grundvattnet på en tredjedel av Gotland sänkas, säger hon.
Övervakade av många poliser på plats och drönare från luften nådde demonstranterna brottet, där en del av de klimataktivister som deltagit tidigare på dagen anslöt. K.G. Hammar var först ut av talarna.
– Utan vatten kan vi inte leva, men vi kan leva utan cement och betong. Vi har byggt in oss i ett höghastighetssamhälle med en utveckling som bara byggs på, säger han och menar att ökad konsumtion riskerar att knäcka planetens gränser och att vi måste lära oss att växla ner:
– Vad det handlar om på norra Gotland är att respektera de givna gränserna.