Den ihärdiga vintern har lett till att debatten om höga elpriser och kärnkraftens vara eller icke vara blossat upp igen. Vid Cementas fabrik i Slite är man väl insatt i problematiken. Bolaget följer numera prisutvecklingen timme för timme – något som P4 Gotland var först med att uppmärksamma.
Rutinerna uppstod för drygt tio år sedan.
– 2009 och 2010 hade vi vintrar med mycket höga elpriser. Det ledde till att vi byggde en struktur för att hålla nere elkostnaderna, och i den ingår att följa upp på timbasis och planera verksamheten utifrån det, säger Cementas avgående fabrikschef Fred Grönwall.
Utan den nivån av detaljkoll kan kostnaderna skena snabbt.
– Som priset legat kan det handla om en merkostnad på 100 000 kronor i timmen. Om vi inte är på tårna är vi snabbt uppe i miljonbelopp när priserna varierar kraftigt, säger Grönwall.
Cementa kan strama åt utgifterna bland annat genom att förlägga viss typ av verksamhet på en särskild tidpunkt under dygnet.
– Till exempel kan vi stanna kvarnar på vardagsmorgnarna. Det är då folk är hemma och duschar och lagar frukost, vilket får följden att priserna sticker iväg. Under tiden passar vi på att göra exempelvis serviceunderhåll. Det är framför allt kvarnarna vi kan starta och stoppa på det här viset. Ugnarna är en jätteprocedur att få igång.
Men ibland har man inte lyxen att kunna skjuta upp delar av produktionen för att spara pengar, betonar fabrikschefen.
– Det hänger på marknadsläget och lagernivåerna. För stunden är det otroligt drag på marknaden, därför har vi små marginaler och ligger lågt i våra cementlager. Så stannar jag kvarnar kan utlastningen riskeras. Och leveranstryggheten gentemot kunden tummar vi aldrig på.
Framtiden då? Den som så ivrigt debatteras av dammsugande politiker och vätgasfrälsta språkrör.
– Det här är en kontroversiell fråga. Kärnkraften, inleder Fred Grönwall.
– Jag tänker så här: Kärnkraft är inte hållbart på sikt och den bör därför fasas ut. Men det måste ske med sans och balans och i en lagom omställningstakt. Vindkraft är jättebra, men den tekniken levererar inte som mest när den behövs allra mest. Vi måste därför hitta ett sätt att skapa och bibehålla en robusthet i våra energisystem. Annars riskerar både privatpersoner och industrier riktiga skräckvintrar med rejäla prissvängningar.