Parlamentet beslutade i går om fördelningen av fonden för en rättvis omställning, som ska stödja regionernas arbete att bli klimatneutrala till 2050. Fonden omfattar 17,5 miljarder euro.
Sverige har ansökt om pengar till fyra projekt: mineralindustrin på Gotland, stålindustrin i Norrbotten, raffinaderier och kemiindustri i Västra Götaland samt metallindustrin i Västerbotten. Gårdagens beslut ger Sverige cirka 156 miljoner euro, det vill säga nära 1,6 miljarder kronor.
– Det är roligt att Sverige får så mycket, men så har vi fyra bra projekt, säger Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S) efter omröstningen.
Hur mycket får cementindustrin på Gotland?
– Det går inte säga ännu. Fördelningen mellan de svenska projekten görs av Tillväxtverket.
Att döma av beskrivningen som EU fått av cementindustrin borde Gotland ligga bra till. Cementa släpper årligen ut cirka 1,6 miljoner ton koldioxid och svarar för 93 procent av de totala utsläppen på Gotland. Fabriken är den tredje största utsläppskällan i landet. Med cementindustrin bidrar Gotland med fem procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.
Cementa har en färdplan som ska göra cementindustrin klimatneutral till 2030. I den ingår elektrifiering av produktionen i Slite, vilket kräver en tredje kabel till fastlandet.
Även avskiljning av koldioxid, så kallad CCS-teknik, ingår. Ett försök till lagring i havsbottnen utanför Norge har inletts. En fullskalig lösning i Slite bedöms vara genomförbar till 2030.