Beslutet togs under torsdagen, och offentliggjordes av miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan vid en pressträff under eftermiddagen.
– Därmed är den förmodade cementkrisen inställd, säger Ibrahim Baylan.
Tillståndet kan tas i bruk omgående och gäller hela nästa år. Det avser brytning av kvarvarande sten i det gamla tillståndet. Cementa hade begärt tillstånd för tre år, men regeringen anser att ett år räcker. Att det gäller så kort tid kritiseras av bland annat Industriarbetsgivarna och Byggföretagen.
– Ett år ger utrymme till flexibilitet för att undvika den akuta situationen, säger Per Bolund.
Regeringen understryker att beslutet tagits för att undvika allvarliga samhällskonsekvenser, och inte har fokus på ett enskilt företag.
– Nu har företag och branscher ett stort ansvar. De får en tidsfrist att stärka sin motståndskraft, säger Ibrahim Baylan.
Att fortsatt brytning påverkar grundvattnet är oundvikligt. Regeringen har krävt åtgärder och Cementa har kompletterat ansökan som lämnades i september. Nu har krav om att täta sprickor i täkternas väggar lagts till.
Den sten som Cementa hann bryta före den 1 november bedöms räcka till tre månaders produktion, men fabrikschefen Matilda Hoffstedt har oroligt sett hur högarna med lagrad sten minskat i väntan på ett besked. Nu sker produktionen med tillskott från Nordkalk. Som GA berättade tidigare i veckan har transporterna från Klinthagen påbörjats.
– Det här är ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning. Men ett år är kortare tid än vi hoppats på och sätter press på nästa ansökan. Det tillståndet måste vara klart till årsskiftet 2022, säger hon och tillägger:
– Jag tror det ska gå. Den ansökan är inte så komplex.
Tillståndet kan tas i bruk omgående. Vid Cementa finns oro för att det överklagas, och det kommer att ske.
– Vi kommer att driva det här till Högsta förvaltningsdomstolen, för att det rör sig om en känslig natur på Gotland och att kommunens vattenförsörjning är hotad. Men det ger även Cementa ett frikort från de lagar som gäller alla andra när det gäller miljön, säger Oscar Alarik som är chefsjurist vid Naturskyddsföreningen.
Även Greenpeace kommer att överklaga.
– Att regeringen valt att kringgå miljöbalken och domstolarna är ett farligt prejudikat. Miljöbalken är ett av våra viktigaste verktyg för att säkra miljön för kommande generationer, säger Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace.