Just nu rullar Cementa på ett tillfälligt tillstånd, men för att säkra produktionen under nästa år hoppas man på att få ett stadigare tillstånd klubbat. Siktet är inställt på fyra nya år. Men i förlängningen vill bolaget ha ett betydligt längre tillstånd än så.
– Vi söker ett kort tillstånd som ska fungera som en brygga under den tid som vi söker det långa tillstånd som vi behöver för att utveckla anläggningen mot en koldioxidneutral cementfabrik, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite.
Bolagets verksamhet på Gotland har fått kritik för buller, miljöpåverkan och koldioxidutsläpp. Även påverkan på grundvattnet har varit på tapeten. Men Cementas ambition är alltså att brytningen ska följa lagen. I jämförelse med den ansökan som avslogs av Mark- och miljööverdomstolen är den nya betydligt mindre i sin omfattning.
– Vi ansöker om ett tillstånd på fyra år och det beror på att det blir ett avsevärt mindre område och då blir den lokala miljöpåverkan avsevärt mindre den också. Och då hoppas vi därigenom kunna få en relativt kort process i jämförelse med ett stort och långt tillstånd, som är mycket mer komplicerat, säger Matilda Hoffstedt.
Varför skulle det här gå igenom nu?
– Självklart tycker vi att vi har gjort ett bra arbete och lämnat in en bra och komplett ansökan. Vi visar att det är en minimal miljöpåverkan nu, menar Matilda Hoffstedt.
Problemen för Cementas brytning i Slite började förra sommaren och det har blivit många turer sen dess. I dag drivs verksamheten på ett tillstånd som vilar på ett undantag i miljöbalken.
– Det är jätteviktigt att vi får det här fyraåriga tillståndet. Vid årsskiftet löper ju det tillstånd som vi jobbar med idag ut. Från 1 januari har vi ju inget täkttillstånd på plats. Så det är bråttom, säger Matilda Hoffstedt.
Vad är plan B?
– En kort period i höstas var vi utan tillstånd. Då jobbade vi med att ta emot kalksten från andra täkter och under en kortare tid går det att hålla igång produktionen med importerad kalksten. Men på sikt måste vi ha tillstånd.
Anläggningen i Slite producerar enligt branschorganisation Byggföretagen tre fjärdedelar av all cement som användas i Sverige. Och om verksamheten inte får fortsätta väntar det byggstopp.
– Vi behöver ett täkttillstånd för att kunna producera cement, säger Matilda Hoffstedt.